Beril Dedeoğlu Star Gazetesi

‘Hal ve gidiş’in toplumda karşılık bulma biçimleri

Türkiye’de iç ve dış politikanın topluma yansıma biçimi, bazı ülkelerden farklı. Farklılıkların biri, kriz durumlarında verilen tepkilerle ilgili. Türkiye’de toplumun büyük bölümü...

28 Ağustos 2015 | 147 okunma

Türkiye’de iç ve dış politikanın topluma yansıma biçimi, bazı ülkelerden farklı. Farklılıkların biri, kriz durumlarında verilen tepkilerle ilgili. Türkiye’de toplumun büyük bölümü, ekonomide bir durgunluk, bir daralma ya da bir kriz ihtimali olduğunda durmayı tercih ediyor. Diğer bir ifadeyle bekliyor. 

Bekleme halinin bir iyi bir de kötü sonucu oluyor. İyi olan, insanların paniğe kapılmaması, sağa sola saldırmaması, Yunanistan ya da Arjantin’de olduğu gibi dükkan vitrinlerini kırmamaları. Hatta Türkiye’de gerçek bir ekonomik sorun nedeniyle insanların yürüyüş yaptığı, sivil toplum örgütlerinin sokağa indiği vaka sayısı bile dünyadaki örneklere göre yok denecek kadar az.

İnsanların sükûnetle beklemeleri, krizlerin büyümesine engel oluyor; bu toplumumuzun sağduyusuna işaret ediyor. Ancak öte yandan olası bir ekonomik daralma var diye bekleyen insanlar, aynı zamanda gözlerini sadece Ankara’ya çeviriyorlar. Bu da kötü olan duruma karşılık geliyor. Merkezde olacaklara bağlı olarak pozisyon alma beklentisi, Türkiye’de hala gerçek piyasa ekonomisinin işlemediğini gösteriyor. Zira piyasa ekonomisi, kriz ihtimallerinden de para kazanmayı mümkün kılan bir ekonomi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.631 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 312 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.523 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.262 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.597 Okunma