Çin’de gerçekleşen “Kuşak ve Yaş Forumu”, Asya’da gerçekleşecek en önemli projelerden biri. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu merkeze konduğunda, Türkiye’den Gürcistan ve Azerbaycan’a, Hazar’ı geçerek Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan’a uzanan, ardından Afganistan ve Pakistan’a ulaşıp Çin’e varan bir ulaşım, dolayısıyla iletişim hattı söz konusu.
Bu hattın diğer ucu ise İstanbul’dan geçip Londra’ya kadar uzanıyor. Dolayısıyla adı geçen Asya Proje’nin aslında bir Avrasya projesi olduğunu ileri sürmek mümkün.
Söz konusu projenin yol kısmı, sadece ticari ilişkilerin gelişmesine işaret etmiyor. Bu yol aynı zamanda sosyal karşılaşmaların daha fazla atması, toplumların yakınlaşması anlamına da geliyor. Aralarında toplumsal ve ekonomik hatlar oluşturan devletlerin karşılıklı bağımlılıklarının ne denli arttığı, Avrupa tarihine bakıldığında görülebilir. Bu yolun seyrüseferini düzenlemek, güvenliğini sağlamak, geçiş kolaylıklarını yeniden ele almak bile kendi başına devletleri bir araya getirmek için yeterli konular. Dolayısıyla mesele sadece bir ulaşım projesi değil; bir tür yeni nesil medeniyetler buluşması.
Avrasya’da yeniden yapılanma
Projenin kuşak kısmı ise uzun vadede biraz daha netameli konulara işaret edebilir. Zira söz konusu ulaşım projesine harita üzerinden bakıldığında, Asya’nın Türkiye’ye kadar olan kısmının adeta ikiye bölündüğünü görmek mümkün olabiliyor.
Bir ulaşım projesi, doğası gereği farklı dünyaları birbirinden ayıramaz, ancak bir kuşak oluşturabilir. Bu kuşağın siyaseten imaları olabilir ve sanki stratejik olarak Rusya’nın kendi alanının sınırlarını çiziyor.