MHP lideri Bahçeli'nin "Anayasaya aykırı fiili durumu" normalleştirme amacıyla açtığı başkanlık tartışmasında gündem AK Parti'nin tam başkanlık modelinin ne olacağı.
Ağırlık kazanan beklenti 2012 sonunda komisyona sunulan başkanlık önerisini revize eden 15-20 maddelik teklifin getirilmesi. AK Parti kurmayları MHP'nin "denetimli başkanlık" beklentisine cevap verecek bir formül üzerinde çalışıyor.
Üniter devlet ve tek meclis temelli teklifin kuvvetler arasındaki denge ve denetlemeyi nasıl kuracağı merak konusu. Zira iktidar partisinin "Türkiye tipi başkanlık" teklifindeki kritik konular şu şekilde olacak:
Veto yetkisi, karşılıklı fesih mekanizması, başkanlık kararnamesi, seçimlerin zamanlaması ve bütçe kabulünün tekniği. Bu konulara dayanarak öneriye "demokratik" ya da "otoriter" tanımlamaları yapılacak.
AK Parti'nin önerisi beklenirken HDP nispeten suskunluk içinde. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise başkanlık önerisinin Meclis'e getirilmesini Türkiye siyasetinin kadim bir teması ile tartışıyor: beka sorunu.
MHP'yi konuyu gündeme getirdiği için eleştiren Kılıçdaroğlu'na göre başkanlığa "evet" oyu "Türkiye'yi ateşe atmak, iç savaşa ve bölünmeye götürmek" demek.
Milliyetçi tabanın korkularına hitap eden "beka" söylemini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yöneltiyor: "Unutmayın, bu kişi düne kadar PKK ile beraberdi. PKK, Doğu'da neden bu kadar silahlandı? Kimin desteği ile kimin gözetiminde bu kadar silahlandı. Yarın bir gün birisi çıkıp 'Tamam başkanlık sistemini kurduk, size bu bölgeyi veriyorum' derse kim ne diyebilecek?"
Anlaşılan CHP başkanlık tartışmasında 15 Temmuz öncesindeki tavrından daha katı bir yerde.
Hatırlayacaksınız, Kılıçdaroğlu bu yılın haziran ayında "ABD'deki gibi başkanlık sistemini getirecekseniz buyrun getirin" demişti.
Ancak Başbakan Yıldırım "biz Türk tipi başkanlık istiyoruz ama yine de hodri meydan" deyince ilginç bir şekilde iktidarı "federalizm" istemekle suçlamıştı. Partisinden gelen eleştiriler üzerine federalizm konusunu kapatmıştı.
Bugün Kılıçdaroğlu, "beka" söylemi ile yine "federalizm" konusuna geri dönüyor.
Şurası net: CHP, AK Parti'nin demokratik bir model üreteceğine inanmıyor.
Kuvvetler dengesi açısından örnek verilebilecek ABD modelini de federalizm yüzünden kendisi öneremiyor.