Kaz Dağları’na 40 km mesafedeki altın arama çalışmalarına dair kamuoyu tepkisi her geçen gün daha da büyürken Maden Mühendisleri Odası’nın bölgede yaptığı çalışmanın raporu yayınlandı. Okumanızı öneririm. Bilim insanları akıldaki tüm sorulara çok net yanıtlar vermiş.
Altın arama çalışmaları Kaz Dağları’nda mı yapılıyor? Kaz Dağları’nda ekosistemi tehdit eden başka kaç maden daha var?
Bu madende siyanür kullanılıyor mu? Bu cevherden ne kadar gelir elde edilecek? Yeraltı suları kullanımına etkisi nedir? Madenin Atıkhisar Barajı’na etkisi ne? Bölgedeki hava kalitesini nasıl etkiliyor? Kesilen ağaç sayısı ne? Yasal izinlerin tamamı alınmış mı? Bilim insanları tarafından kaleme alınmış bu raporu okuyun, zira Maden Mühendisleri Odası bu ön çalışmanın ardından kapsamlı bir başka rapor daha yayınlamaya hazırlanıyor.
Aslına bakarsanız Türkiye için en az Kaz Dağları eteklerindeki altın arama çalışmaları kadar hatta Maden Mühendisleri Odası’nın raporuna bakılırsa oradakinden çok daha büyük tehdit şu an Ordu’daki altın arama çalışmaları!
Fatsa’nın Yukarı Bahçeler Engiz Mevkiinde 2015 yılında faaliyete başlayan siyanürlü altın madeni, kestane ormanlarını ve tarım alanlarını yok ediyor. Fatsa ve Ünye ilçelerindeki altın madenleri 1140 dekar kestane ormanıyla 729 dekar tarım arazisini yok etti.