Nedir sürü psikolojisi? 1848'de Amerikan siyasetinde geliştirilen bir kitle inandırma ve yönlendirme yöntemi. İngilizcesi "Bandwagon Effect"... Dan Rice adında bir palyaço, bando arabasına bindirilerek, coşkulu müzikler ve dikkat çekici sloganlar eşliğinde şehir turlarına çıkarıldı. Halka, bandoya katılma çağrısı yapıldı. Bu yöntemle başarılı sonuçlar alındı o seçimlerde.
Psikoloji bilimi ise şu tanımlamayı yapıyor: "Belirli inançların, bir grup, topluluk ya da ülke insanlarına çeşitli özendirme ve propaganda teknikleriyle belletilerek onların sürüleştirilmesi, güdülmesi, yönlendirilmesi."
Burada temel öge, inançtır. Bu inanç ülküsel bir inanç olabilir de, olmayabilir de... Bu inancın bireyler tarafından benimsenmiş/benimsetilmiş olması yeterlidir.
Sürü psikolojisiyle bağlantılı çok önemli kavram ya da yöntem de "grup çalışması"dır. Grup dinamiklerinin en önemli ilkesi "uyum"dur. Uyum kutsanır. Uyumu korumak adına doğrulara kulaklar tıkanır, yanlışlara tartışılmadan onaylar verilip uyulur. Ayrı düşünmek "ihanet" olarak algılanır, diğer üyelerin kabul ettiği her şey, düşünüp irdelenmeden kabul edilir.
Bizdeki tarikat, cemaat ve parti yapılanmalarının pek çoğunda bu mekanizma işler, işletilir.
Sözü son 24 Haziran seçimlerine getireceğim, bu girizgâh onun içindi. Ve sözü daha dar anlamda baba yurdum, doğum yerim Bayburt İline getireceğim.