Ekonomi öğrenmek kolay mıdır? Ekonomi öğrenimi görmüş birisi olarak bu soruya "Hem evet, hem hayır" yanıtını verebilirim. Nobel Ödüllü Yazar James Meade'nin mezar taşına yazdırdığı sözler, benim bu görüşümü doğrular nitelikte: "Bütün yaşamı boyunca ekonomiyi anlamaya çalıştı ama sağduyu onu hep yolundan alıkoydu."
Meade böyle diyor ya, çağımızda ekonomi bilmemek olmuyor. Bakınız ne diyor Edmund Burke: "Şövalyelerin devri geride kaldı; onların yerini sofistler, iktisatçılar ve istatistikçiler aldı."
Geçtiğimiz günlerde döviz kurundaki yükselişin durdurulması için Merkez Bankası faiz oranlarını artırdı, ardından da Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konuşulmaya başlandı. "Dünyanın kuruluşundan beri üç büyük icat olmuştur: Ateş, tekerlek ve Merkez Bankası" demekte Will Rogers. Demekte de, sokaktaki adam ve de ortalama aydınımız Merkez Bankası'nın ne olduğunu biliyor mu? Bilmiyor tam olarak, hatta ekonomi ile ilgili fakülte bitirenlere sorunuz Hazine, Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı'nın işlev ve görevlerini, ilişkilerini, doğru dürüst yanıt alamazsınız.
Dr. Mahfi Eğilmez'in iki kitabından söz edeceğim bugün. Her ikisi de Remzi Kitabevi tarafından yayımlandı ve baskı üstüne baskı yaptılar. İlkinin adı "Hazine".
Yazarımız işe Hazine'nin tanımını yaparak başlıyor. Dünyada ve bizdeki tarihçesini anlatıyor. İşlev ve görevlerini sayıyor hazinenin. Bankaların Bankası dediği Merkez Bankası ile Hazine arasındaki ilişkileri ayrıntılıyor. "Merkez Bankası, Hazine'nin veznesidir" tanımı ilginç bir tanım bu bağlamda.
Borç yönetimi, iç ve dış borçlanma araçları, kamu kesiminin borçlanma gereği, hazine garantisi, bankalar arası para piyasası, sendikasyon kredileri gibi kavramları son derece yalın ve anlaşılır bir dille anlatıyor yazarımız. Türkiye'de para akımının yönetimi, bütçe finansmanı, bütçe kalemleri, maliye politikasının özü, yatırım teşvikleri gibi konular da yer alıyor bu kitapta.