34 ülkeyi buluşturan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı
(OECD) verilerine göre, OECD ülkelerinde bulunan göçmen sayısı 2016
yılı itibarıyla zirve yapmış durumda. Bu durum tüm devletleri
insani bir krizle karşı karşıya getirdi.
Söz konusu devletler, yerleşim, topluma ve işgücü piyasasına
entegrasyon gibi pek çok konuda önlem almaya ve göçmen politikaları
geliştirmeye devam ediyor.
Yeni yayımlanan bir OECD raporunda da gerek iç politika uygulamalarının gerekse uluslararası işbirliği çerçevesinin yeniden düşünülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
5 milyon göçmen var
OECD tarafından yayımlanan 2017 yılı Göç Görünümü raporuna göre, 2015 yılında 4.7 milyon olan göçmen sayısı 2016 yılı itibarıyla 5 milyona ulaştı. 2016 yılı, göçmen sayısında art arda artış yaşanan üçüncü yıl. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan savaş, iç çatışma ya da sefalet nedeniyle insani yardım çığlığında bulunan çok sayıda insan, kendilerini kabul etmeleri beklentisi içinde gelişmiş ve gelişmekte olan dünyanın kapılarında bekliyor.
OECD ülkelerine yönelik olarak, 2015 yılında olduğu gibi, 2016 yılında da 1.5 milyon kişinin sığınma talebinde bulunduğu görülüyor. Söz konusu talebin en az üçte kişinin yönü Avrupaülkeleri.
2017’nin daha ilk 6 ayında Avrupa sahillerine ulaşan sığınmacı sayısı 85 bine çıkmış. Bununla birlikte, OECD raporunda tek başına Türkiye’nin 3 milyon Suriyeliye geçici koruma sağladığının da altı çiziliyor.