Cemil Ertem Milliyet Gazetesi

Yeni dönemin ekonomi-politikası

Sanıyorum, yeni hükümetle birlikte, Türkiye’nin yeni ekonomi-politikasını ortaya çıkarmak ve bu yönde adım atmak zorundayız. Nasıl ki siyasette 12 Eylül’ün izlerini taşıyan sistemin artık...

26 Mayıs 2016 | 229 okunma

Sanıyorum, yeni hükümetle birlikte, Türkiye’nin yeni ekonomi-politikasını ortaya çıkarmak ve bu yönde adım atmak zorundayız. Nasıl ki siyasette 12 Eylül’ün izlerini taşıyan sistemin artık değişmesi gerektiğini ısrarla söylüyorsak, bu sistemin ekonomideki izdüşümünü de tartışmak ve tıpkı 12 Eylül Anayasası’ndan üreyen siyasal sistem gibi, rafa kaldırmak mecburiyetindeyiz.

Yaklaşık iki yıl önce, yani Eylül 2014 tarihinde Başbakan Davutoğlu TBMM’de 62. Hükümet’in programını okumuştu. O programda ekonomiyle ilgili çok önemli bir değişiklik yoktu. O zaman şunu yazmıştım: “Türkiye’nin hâlâ 2023 hedeflerine ulaşma şansı var. Yani kişi başı 25 bin dolarlık bir milli gelir seviyesi ve 500 milyar dolara varan ihracat potansiyeline Türkiye 21. yüzyılın ilk çeyreği itibarıyla ulaşabilir.
Ama bize göre bunun iki şartı var; birincisi 2015 seçimlerine kadar olan sürenin çok iyi bir hazırlık süresi olarak değerlendirilmesi ve tam şimdi ekonomide, 2012’de yapılan yanlışın yapılmaması; yani büyümeye fren gibi gereksiz uygulamaların devreye girmemesi gerekir.

Tekrar edelim ki Türkiye’nin şu an bazı çevreler tarafından iddia edildiği gibi öncelikli sorunu enflasyon değil, sanayi ve ihracatta çarkların sağlıklı ve hızlanarak dönmesidir. Bu olduğu zaman enflasyon zaten düşmeye başlayacaktır. İkincisi ise 2015-19 arası AK Parti’nin biz, tek başına ve güçlü iktidarını öngörüyoruz ve bu iktidar döneminde kesinlikle cari para ve maliye politikalarından ayrı, yeni bir büyüme modeline geçilmelidir.

Şu sıralar AK Parti’nin ekonomide yakaladığı başarıyı neoliberal para ve maliye politikalarına bağlayan ve bunun devam etmesini ısrarla savunan yazılara çok rastlıyorum. Oysa tam tersidir. Bütün bu süreçte AK Parti, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın inisiyatifiyle bu politikaları deldiği oranda başarıyı yakalamış ve orta sınıfın desteğini sağlayarak seçimleri kazanmıştır.”

Temel mücadele

Bu süreçte, bu sayede hem güçlü bir orta sınıf ortaya çıktı hem de yoksul sınıflardan orta sınıfa geçiş hızlandı. Ancak AK Parti’yi iktidara taşıyan ve daha çok Erdoğan’la somutlanan kapsayıcı ve üretime dönük yatırımcı büyüme politikaları kurumsallaştırılamadı. Maliye tarafında yalnız faiz dışı fazla vermeyi başarı sayan, para politikası tarafında da enflasyonu tutmayı (düşürmeyi diyemeyiz) amaçlayan iktisat politikası bütünü “resmi” politika olarak varsayıldı.

Buradaki mücadele, çok açık söylemek gerekirse, Erdoğan’ın ısrarı ile mevcut resmi politikayı ısrarla sürdüren siyasetçi ve bürokratlar arasında geçti. Tabii ki Türkiye’nin birçok stratejik konusunda olduğu gibi bu konuda da muhalefetin bir dahli yoktu ve bu çok önemli mesele AK Parti’nin bir iç meselesi olarak sessiz ve derinden sürece damgasını vurdu.

Bugün gelinen noktada Türkiye’nin ekonomide patinaj yaptığı, gerekli stratejik sıçramayı yapacak adımları atamadığı ortadadır. Tasarrufların düşüklüğünden, enflasyona oradan ısrarlı işsizlik ve cari açığa değin tüm temel sorunların kaynağı ısrar edilen para ve maliye politikası yanlışlarıdır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonominin geleceğini simgeler anlatır! 31 Ekim 2018 | 5.210 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... (2) 25 Ekim 2018 | 5.325 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... 24 Ekim 2018 | 4.578 Okunma Sorunlar, tespitler ve çözümler... 18 Ekim 2018 | 5.624 Okunma Ekonomi politikasında ‘popülizm’ nedir, ne değildir? 17 Ekim 2018 | 3.785 Okunma