Ceren Kenar Türkiye Gazetesi

El-Bab sonrası Fırat Kalkanı'nın seyri

CIA'nin yeni başkanı Mike Pompeo ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi. Bu, Obama döneminde dibe vuran ABD-Türkiye ilişkilerinin yeni seyrine dair pozitif bir gelişme. Türkiye ve ABD, Suriye'de iş birliğini...

14 Şubat 2017 | 1.183 okunma

CIA'nin yeni başkanı Mike Pompeo ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi.
Bu, Obama döneminde dibe vuran ABD-Türkiye ilişkilerinin yeni seyrine dair pozitif bir gelişme. Türkiye ve ABD, Suriye'de iş birliğini arttıracağı yeni bir döneme giriyor demek yanlış olmaz.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Rusya'nın hamlelerinin ise zamanlaması manidar!
Pompeo'nun ziyaretinin açıklandığı gün Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Başkanı Aleksander Botsan, Rusya’da PKK ve Suriye’deki YPG örgütlerini terörist olarak tanımadıklarını açıkladı.
Pompeo'nun Ankara'da temaslarda bulunduğu anlarda ise, Rus jetleri Türk askerlerini vurdu. Rus yetkililer bu saldırının bir kaza olduğunu açıklasa da, bu hadise ikili ilişkileri zedeleyecek bir provokasyon olarak tarihe geçecek.
Peki Pompeo'nun Ankara'daki temasları nasıl geçti?
Ankara kaynakları bu sorunun cevabını pozitif olarak veriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı operasyonunun el-Bab ile sınırlı kalmayacağını ve Menbiç ve Rakka'nın hedefte olduğunun altını çizdi.
Sabah gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Yahya Bostan'ın Daily Sabah gazetesinde verdiği bilgilere göre, Türkiye yönetimindeki Özgür Suriye Ordusu el-Bab'ın büyük kısmını ele geçirmiş durumda. Bostan, el-Bab operasyonunun Fırat Kalkanı müdahalesi içindeki en zorlu çatışma olduğunun altını çiziyor. DAEŞ'in sivilleri canlı kalkan olarak kullanması ve intihar saldırıları bu cephenin neden bu kadar çetrefilli olduğunu açıklıyor.
El-Bab'daki bu ilerleme sonrasında Türkiye ve ABD arasında Fırat Kalkanı'nın geleceğine dair istişareler artıyor. Pompeo'nun ziyaret amacı da buydu.
Türkiye'nin yol haritası Menbiç ile Rakka'ya ağırlıklı olarak Özgür Suriye Ordusu mensuplarından oluşan bir askerî güç ile ilerlemek. Bu plana Trump yönetiminin olumlu baktığını söylüyor üst düzey yetkililer.
Malum, Trump yönetimi Obama idaresi tarafından hazırlanan ve içinde PYD'nin de rol aldığı Rakka operasyonu planını rafa kaldırmıştı. Bu anlamda Trump yönetiminin Obama'nın Suriye politikasını değiştireceğini öngörmek mümkün.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.401 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 360 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 420 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.540 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 390 Okunma