Kazakistan halkını protesto etmeye iten nedenin değişim arzusu olduğu açıktı. Ancak Kazakistan’ın güçlü adamları ülkedeki kaosu perde arkasında kendi savaşlarını vermek için kullandılar. Mücadeleyi şimdilik kazanan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in gerçekten bu güç savaşından galip olarak ayrılıp ayrılmayacağı henüz net değil. Zira İç siyasi krizini çözmek için Rus askerlerini ülkeye davet etti. Kendine daha fazla hareket alanı açmak için ülkesinin Moskova'ya daha bağımlı hale getirme riskine girdi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı, geçen yılın son dakikalarında yaptığı yeni yıl konuşmasında şöyle demişti: “Kazakistan, bağımsızlığının kırkıncı yılına tam bir özgüvenle giriyor. İnsanlar devlete göre değil devlet insanlara göre yön belirlemelidir.” Bu konuşmadan bir hafta sonra Rus birlikleri ülkeye girerken halkın üzerine ateş açıyordu.
Diktatörlük ve yolsuzluğu protesto edenlere karşı devletin askerî ceberutunu devreye sokan Arap devlet başkanlarının yaptığı gibi Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Tokayev de zaman kaybetmeden, “dışarıda eğitilmiş 20 bin teröristin” ülkenin ekonomi başkenti Almatı’ya saldırdığını ilan ederek kuvvetlerine ateş açma, teslim olmayı reddedenleri ezip geçme emri verdi.
Rus basını da Kazakistan’da Kırım senaryosuna zemin hazırladı. Rus asıllıların sayısı büyütülüp bir kaos durumunda Rus yerleşiklerin silahlı Kazakların ilk kurbanları olacağı korkusu yayıldı.