Tam da böylesi bir ortamda Güney Osetya'nın Rusya'ya katılımını gündeme getirmesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'işgal, ilhak' stratejisinin işlediğini gösteriyor... Ukrayna krizi de dahil...
Rusya, Kırım'ı 2014'te de Rusya'ya katılımını onaylayan referandum sonrasında ilhak etmişti. Rusya, Güney Osetya'nın bağımsızlığını da Gürcistan ile 2008'deki Güney Osetya savaşından sonra tanımıştı. Güney Osetya'nın geleceğine ilişkin duyuru, çarşamba günü Kremlin'in Birleşik Rusya Partisi'nin internet sayfasından yapıldı. Buradaki mesajında, "Rusya ile birleşmeyi stratejik hedef" olarak nitelendiren Osetya Cumhurbaşkanı Anatoly Bibilov, yakın zamanda gerekli yasal adımların atılacağını, Güney Osetya’nın "tarihi vatanı Rusya’nın parçası olacağını" belirtti. 10 Nisan'da Güney Osetya'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında katılım prosedürünün tamamlanacağını kaydetti.
Rusya, Ukrayna'daki askeri operasyona Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin tek taraflı bağımsızlığını tanıdığını duyurarak başlamıştı. Rusya bağımsızlıklarını tanımış olduğu tüm bu bölgelerde kontrolü destek verdiği yönetimlerle sağlıyor. Ve Putin'in, Ukrayna'nın direnişi ve Batı'nın sert yaptırımlarıyla sonlanan Donbas'taki "Novorossiya" (Yeni Rusya) genişleme projesi planları şimdi adeta yeniden canlanıyor.
Luhansk Cumhuriyeti Başkanı Leonid Pasechnik pazar günkü beyanında, Rusya'ya katılım konusunda yakında "referandumun” yapılacağını; ardından ilk işin "savaşı bitirmek olacağını" açıkladı. Donetsk Cumhuriyeti Başkanı Denis Pushilin de salı günü; "önce Cumhuriyetin anayasal sınırlarının belirleneceğini ardından diğer konuların açıklığa kavuşturulacağını" açıkladı.