Türkiye’nin yargının bağımsızlık ve tarafsızlığında düştüğü durum, bizzat iktidar partisi kurucusu olan, Başbakan eski Yardımcısı ve hükûmet sözcüsü Arınç’ın, “Yargının içerisine düştüğü ya da düşürüldüğü durum iyi değil. Adalet herkese lazım. Hâkim ve savcıların adalet ve vicdandan başka yerlerden korkarak karar aldıkları mâlum” sözleriyle itiraf ediliyor.
Bu konuda dikkati çeken hususların başında, en çok son bir buçuk yılda Cumhurbaşkanına hakaretten açılan davaların çokluğu dikkat çekiyor.
Anamuhalefet Partisi milletvekili Murat Emir’in yaptığı araştırmaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle son 1,5 yıl içinde 1309 dava ve soruşturma açılmış. Gözaltı ve tutuklamalar 250’yi aşmış. Aralarında 16 yaşında bir lise öğrencisinin de bulunduğu gençler cezaevine girerken, mahkemelerden hapis cezası kararları da çıkmaya başlamış.
Türkiye’nin son yıllarda cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla açılan soruşturma, dava ve tutuklamaların sık yaşandığı bir ülke haline geldiğini ve bu soruşturmaların düşünce özgürlüğünü sınırlayıp insanlara baskı yapmanın bir aracı haline dönüştüğünü belirten Bircan, Meclise verdiği soru önergesinin gerekçesinde AİHM Başkan Yardımcısı Işıl Karakaş’ın, ‘Cumhurbaşkanına hakaret yüzünden sürekli davalar açılıyor. Bu, Avrupa’da başka bir yerde yok. Yani hakaret etmek ceza kanununda düzenlenen bir suç değil. Eğer saygınlığınıza bir müdahale olduğunu düşünüyorsanız ancak tazminat davası açarsınız, başka bir dava açamazsınız. Türkiye’ye bakıldığı zaman ifade ve basın özgürlüğünün yeterli ölçüde korunmadığı, güvence altına alınmadığı, Avrupa standartlarında olmadığı bir ülke olarak göründüğünü düşünüyorum” tesbitlerine atıfta bulunuyor.
Açılan davaların AİHM ilkeleriyle de uyuşmadığını belirten Bircan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması talebiyle soru önergesinde şu sorulara cevap istiyor:
“Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına başladığı günden önergeye cevap verilecek tarihe kadar geçen sürede cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle kaç soruşturma açılmıştır? Soruşturmaların kaçı Cumhuriyet savcılıkları tarafından resen başlatılmış, kaçı ilgili kişinin şikâyeti üzerine başlamıştır? Açılan soruşturma varsa kaç tanesi mahkûmiyetle sonuçlanmıştır? Mahkûmiyet kararlarının kaçı ceza, kaçı tazminat kararıdır? Kaç tutuklama kararı alınmıştır? Kesinleşmiş mahkûmiyet kararları varsa Yargıtay tarafından hangi ifadeler cumhurbaşkanına hakaret kapsamında kabul edilmiştir?”