Cevher İlhan Yeni Asya Gazetesi

Krize ortak çözüm

Rus uçağının düşürülmesi sonrası, henüz emâreleri açığa çıkmazsa da, Ankara ile Moskova arasındaki gerilimin düşürüleceğine dair iyimserlik sürüyor. Bunun sebebi...

03 Aralık 2015 | 104 okunma

Rus uçağının düşürülmesi sonrası, henüz emâreleri açığa çıkmazsa da, Ankara ile Moskova arasındaki gerilimin düşürüleceğine dair iyimserlik sürüyor. Bunun sebebi, süregelen ve gittikçe artan yoğun ekonomik ve ticarî ilişkiler.

Zira Türkiye, Rusya’ya iki hat üzerinden doğalgaz, petrol ve kömürle birlikte enerji için yılda 15 milyar dolar ödüyor. Yıllık kullandığı 50 milyar metreküp gazın yüzde 60’a yakınını ithal ediyor. Kışın en sert aylarında doğalgazın yüzde 80’ini temin ediyor, ayrıca çevrim santrallerindeki elektriğin yüzde 50’sini Rusya’dan ithal edilen doğalgazdan üretiyor. 

Özetle, Türkiye enerji bakımından büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı. Uzun vadeli kontratlar gereği taahhüd ettiği milyarlarca doları ödemek zorunda. 

Bunun yanı sıra, Türk inşaat şirketleri, yüksek cirolarla beş milyar doları bulan döviz getiriyor. Rusya’nın toplam narenciye ithalatının yüzde 40’ı Türkiye’den. Bir milyar doları bulan yaş kuru ve sebze ithalatı yüzde 16’yla birinci sırada Türkiye’den karşılanıyor…

Kısacası, söz konusu krizle ekonomik ve ticarî işbirliğinde geniş bir pazar oluşturan iki ülke büyük kayba uğruyor. Ancak Türkiye’nin ekonomik ve siyasî kaybı daha da büyük. 

Ekonomik-ticarî ilişkilerde Rusya için Türkiye’nin 7. sırada olmasına karşı Türkiye için Rusya, Almanya’dan sonra ikinci sırada büyük önem taşıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 283 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 198 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 188 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 217 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 354 Okunma