Çiğdem Toker Cumhuriyet Gazetesi

Ahmet Münir Gül: Satış ve sermaye doğru, devir fiyatı düşük

11 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün oğlu Ahmet Münir Gül’ün, kuruluşunda yöneticisi olduğu Ventis şirketini, Suudi Acwa Power’ın 25.3 milyon TL sermaye taahhüyle devraldığını...

28 Temmuz 2015 | 100 okunma

11 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün oğlu Ahmet Münir Gül’ün, kuruluşunda yöneticisi olduğu Ventis şirketini, Suudi Acwa Power’ın 25.3 milyon TL sermaye taahhüyle devraldığını duyurduğum yazıma açıklama geldi. 
Ahmet Münir Gül, Ticaret Sicili kayıtlarını esas alarak yazdığım yazı için, “üretilmek istenen algının tamamen yanıltma olduğu” ifadesine yer veriyor. Oysa şu paragraf; devir, devralan şirket adı ve devir tarihine dair yazıdaki bilgilerin tamamını doğruluyor: 
“Bir sektör realitesi olarak 31 Nisan 2015’te gerçekleşen rüzgâr lisans başvuruları öncesinde sektörde birçok proje alım satımı olmuştur. Bu çerçevede bizim de geliştirdiğimiz projelere ve şirketimize yerli ve yabancı muhtelif yatırımcılardan teklifler gelmiş, bunlardan biri olan Acwa Power ile yürütülen görüşmeler neticesinde ilgili şirket hisselerimizin tamamını 21 Nisan 2015 itibariyle devralmıştır. Dolayısıyla haberde ifade edildiği şekliyle firmamıza bir ‘özel ilgi’ olduğu ifadesi sektör realitesine tamamen aykırı olup, gerçeği yansıtmamaktadır.” 
(Ancak 31 Nisan 2015 olarak geçen tarihin, Nisan’ın 31 gün çekmemesi dolayısıyla, bir hata yapıldığı ihtimali de dikkat çekiyor.) 
Açıklama şöyle sürüyor: 
“Sanki satış bedeliymiş gibi yansıtılan 25 milyon TL’nin şirketin satış bedeliyle hiçbir alakası olmayıp, bu rakam, 21 Nisan 2015 itibariyle hissedarlık veya yönetim anlamında hiçbir söz sahibi olmadığım şirketin, bu rakam, şirket devri sonrasında, satın alan tarafça EPDK mevzuatı gereği zorunlu olarak, lisansa konu projelerin gerçekleştirilmesi için yatırımcı tarafından şirkete taahhüt edilen yasal rakamdır. Gerçek satış bedeliyle ilgili şunun da bilinmesi gerekir ki, bedel tamamen sektör gerçeklerine uygun şekilde ve bahsedilen rakamın çok daha altında teşekkül etmiştir.” 
Ben yazımda, 25.3 milyon TL’yi satış bedeli değil; devir sırasındaki sermaye taahhüdü olarak tanımladım. Ancak açıklamada, satış tutarının ne olduğu bilgisi yer almıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma