Çiğdem Toker Cumhuriyet Gazetesi

Cengiz, kadın cezaevi ihalesinde

Kamu İhale Kanunu’nun davetli ihale yöntemini düzenleyen 21/b maddesi istismar edilerek dağıtılan “iş”lere sık değiniyoruz. Ortada afet yahut öngörülmez bir durum yokken normal karayolu işleri partili...

01 Ekim 2017 | 251 okunma

Kamu İhale Kanunu’nun davetli ihale yöntemini düzenleyen 21/b maddesi istismar edilerek dağıtılan “iş”lere sık değiniyoruz. 
Ortada afet yahut öngörülmez bir durum yokken normal karayolu işleri partili müteahhitlere 21/b üzerinden neredeyse her hafta dağıtılır hale geldi. 
Son dönemlerde bu yöntemi sadece Karayolları’nın değil, cezaevleri inşaatı için Adalet Bakanlığı’nın da kullandığını geçenlerde yazdım. (20 Eylül)
Mayıstan bu yana Adalet Bakanlığı 20 il ve ilçede yeni cezaevleri için davet yöntemini kullandı. (20 cezaevinin toplam ihale bedelinin 3.5 milyar TL, en yüksek bedelli olanın da 519 milyon TL ile Aksaray Ceza ve İnfaz Kurumu.) 
Gelelim başlıktaki gelişmeye... 
Ülkenin yeraltı-yerüstü, suyu, ırmağı toprağı, vadisi her köşesinde aldığı “iş”lerle, vaktiyle ettiği küfürün hakkını veren Cengiz İnşaat, cezaeviyle de ilgileniyor... 
Adalet Bakanlığı çağırmış Cengiz’i, Limak’ı ve Özaltın- Stroysnab Kontrakt Ltd. ortaklığını. Demiş ki, “Konya Yüksek Güvenlikli Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu yapım işine teklif verin.” 
27 Eylül’de yapılan pazarlık ihalesinde, Cengiz, 675 milyon 904 bin “yaklaşık maliyet”i olan cezaevine en düşük teklifi vermiş. 
Fakat en düşük teklif, yaklaşık maliyetin 70 milyon TL üzerinde: 745.5 milyon TL. Aynı ihalede Limak 807.5 milyon, Özaltın-Stroysnab Kontrakt ise 800 milyon teklif vermiş. 
Cengiz’in daha sonra teklifini 4 milyon TL düşürdüğünü öğrendim. 
Sonuç kesinleşirse, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en yüksek maliyetli cezaevi ihalesini de 741.5 milyon TL ile Cengiz İnşaat almış olacak.

Garantili projelere vergi kıyağı
Hazine’nin garanti verdiği Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine sağlanan avantajlar bitmiyor. KÖİ’li projeleri anımsayalım: 3. köprü, Osmangazi, Avrasya, Çanakkale ve 30 şehir hastanesi. Ve ekleyelim: Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) bir kuruluş amacı da bu projelerin finansman sıkıntısını çözmekti. 
Meclis’e gönderilen son torba kanunda garantili köprü ve şehir hastanesi projelerine damga vergisi ile harçlardan muafiyet sağlanmış. (33 ve 34. madde) Denilmiş ki: “Yurtdışında ihraç edilen kâğıtlar karşılığında fon sağlamak için kurulan özel amaçlı kuruluşların bu fonları müteahhitlere kullandırması karşılığındaki işlemler ...” 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma