Şubat ayı bütçe verileri dün açıklandı. Devletin enerji harcamalarında ciddi artışlar var. Bu gelişmeye mercek tutmadan önce anımsatalım: Geçen ay da devletin enerji harcamalarına ilişkin bütçe verilerini değerlendirmiş, bir önceki yılın (2021) ocak ayına göre gerçekleşen artışı hesaplayarak sizlerle paylaşmıştım. Belli ki elektrik faturalarımızdaki artış önemini koruyacak. Bu durumda tarife belirleyen, politika düzenleyen devletin kendi enerji giderlerinin ne olduğunu da görmek fena olmayabilir.
VATANDAŞ TASARRUF YAPSIN DA…
Üstelik kısa adı EÜD olan Enerji Üreticileri Derneği, “Vatandaşların tüketim alışkanlıklarının tekrar gözden geçirmeleri” çağrısında bulunmuşken tasarrufu gerçekte kimin yapması gerektiği üzerine durup düşünülebilir. EÜD, Türkiye’deki büyük enerji üreticisi firmaların kurduğu bir dernek. Dün yaptıkları açıklamada, dünya genelindeki kömür, doğalgaz ve petrol fiyatlarına bağlı olarak elektrik maliyetlerine ciddi artışlar yaşandığını vurgulamışlar.
EÜD’e göre geçen yıla oranla artışlar nasıl olmuş bakalım:
-1 ton kömür fiyatı 70 dolar civarındayken, yüzde 470 artışla bugün
400 dolara
-Doğalgaz mw/h 16 Euro‘dan, yüzde 655 artışla bugün 121 Euro'ya
-Brent petrol 65 dolar düzeyinden, yüzde 73 artışla bugün 113 dolar düzeylerine geldi.
Devamla şöyle diyorlar:
“HAZİNE'YE BÜYÜK YÜK”
“Buna bağlı olarak Avrupa'da ortalama elektrik fiyatları 500-550 Euro seviyesindedir. Ülkemizde ise elektrik fiyatları 100-110 Euro seviyesine gelmiştir. İlgili emtialarda ülkemizin dışa bağımlı olduğu düşünüldüğünde, aradaki bu fark devletimiz hazinesine büyük bir yük getirmektedir.”
ELEKTRİK GİDERİNDE YÜZDE 64.6 ARTIŞ
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı şubat ayı bütçe giderlerine bakılırsa, devletin enerji alımları için yaptığı toplam harcama, bir ayda yüzde 87 oranında artmış görünüyor. Ocak ayında yaklaşık 1.5 milyar TL enerji alımı yapan devletin gideri bir ay sonra 2.8 milyar TL'ye çıkıyor.