Çok büyük bir kamu ihalesinde, halkın vergileri harcanacağı halde, gerçeği halktan saklamanın yeni ifadesi var artık:
“Fiyat dışı unsurlar”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan verdi bu yanıtı. Diyarbakır-Mardin arasında yapılacak 53 km’lik demiryolu ihalesine gelen en düşük teklif 380.6 milyon TL’yken, neden 109 milyon TL daha pahalı teklif sahibi şirkete verildiği sorusunu böyle yanıtladı.
Aynı soruyu, 12 Kasım tarihli Sözcü’de, ihalenin ayrıntılarını da duyurarak köşede ben de sormuştum. TCDD’nin “belli istekliler arasında” yöntemiyle yaptığı ihalenin tam adı “Diyarbakır-Mazıdağı (Mardin) Demiryolu İltisak Hattı Yapım İşi” ydi.
Eylül sonundaki ihalede en düşük teklif, 380.6 milyon TL ile Ederay-İmaj- Metaleks ortaklığından gelmişti. Cengiz, 489.6 milyon TL ile ikinci sıradaydı. Neler olduğunu bilmediğimiz birkaç haftanın ardından, en düşük teklif geçersiz sayılmış ve sözleşme imzalanması için Cengiz davet edilmişti.
“Neden?” diye sormuştuk biz de ve tabii ki yanıt gelmedi.
★★★
Neyse ki, CHP Milletvekili Tahsin Tarhan’ın resmi sorusuna bakanlıktan yazılı bir yanıt gelmiş. Bakan Turhan’ın neden Cengiz İnşaat’ın tercih edildiği sorusuna verdiği yanıtı, Hüseyin Şimşek imzasıyla Birgün’de okuduk:
“İhale uygulama yönetmeliğinde fiyatın yanısıra fiyat dışı unsurlar da mevzuatta belirtildiği şekilde ayrı ayrı puanlanmaktadır. Fiyat dışı unsur değerlendirmelerine göre en uygunu Cengiz İnşaat’tı.”
Bakanlığın açıklamadığı “fiyat dışı unsurlar”ın ne olduğunu açıklayalım:
ENTEGRE GÜBRE TESİSİ
O “unsur”, adındaki “iltisak” yani bağlantı kelimesinden dahi hissedilebileceği üzere demiryolunun, Cengiz Holding’in halihazırda yapımını sürdürdüğü Mazıdağı’ndaki entegre gübre tesisine bağlanacak oluşudur. Mazıdağı Entegre Gübre Tesisi, teşvik destekleri almış bir yatırım.
Bakanlık...