Çiğdem Toker Sözcü Gazetesi

Kanser verileri gizli kalamaz

Sağlık Bakanlığı, halk sağlığı adına büyük önem taşıyan bir araştırma yaptı. Araştırmanın adı “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel...

08 Şubat 2019 | 545 okunma

Sağlık Bakanlığı, halk sağlığı adına büyük önem taşıyan bir araştırma yaptı. Araştırmanın adı “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi”ydi.
Alanında uzman isimlerle yürütülen bu araştırma 2012’de başladı, 2016’da bitti. Amaç Türkiye’nin, dördü endüstriyel yatırımların yoğun olduğu, toplam beş kentinde halk sağlığını tehdit eden faktörleri ve durumları bilimsel olarak belirlemekti.
İçinde “kanser” kelimesi geçmiyordu ama hedef, uygulanan yöntem ve sonuçlar kaçınılmaz olarak kanser vakalarına dair veriler üretecekti. Bakanlık, 5 yıl süren bu araştırmaya bütçeden 16 milyon TL harcadı.
Yoğun sanayi faaliyetleri dolayısıyla atık ve kirlilik yaşanan Ergene Havzası’nı odağına alan proje, karşılaştırma amacıyla da sanayi yatırımlarının çok düşük olduğu Antalya’yı seçmişti.
Çalışma o kadar kapsamlıydı ki, birbirinden önemli 16 ayrı alt projeyi içeriyordu.
Örnek mi?
Kocaeli ve Antalya’daki akarsularda bulunan dip çamurunda hangi çevresel kirleticilerin olduğu, bu illerde üretilen gıdalardaki kimyasalların belirlenmesi, ağır elementlere maruz kalınıp kalınmadığı, beş ilde yapılan kanser ön tanılarının incelenmesi.
Sağlık Bakanlığı projesi o kadar titiz bir yaklaşımla halk sağlığı için öyle yararlı metotlar uygulayan bir çalışma yaptı ki, Marmara Denizi’ndeki İzmit ve Saros Körfezi’nden tutulan balık ve kabuklu su ürünlerinde arsenik, civa, kurşun gibi toksik maddeler bile analiz edildi.

YAŞAMSAL VERİLER

Peki bu kıymetli araştırma projesinin bitmiş olması ne anlama geliyor? Sorunun tahmin edilenden geniş ve uzun yanıtları var. En önemli birkaçını paylaşalım:
– Diğer kentlere kıyasla Kocaeli ile Ergene Havzası’ndaki Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde kanserden ölüm oranları nedir?
– Çocuklarda ve yetişkinlerde kanser görülme sıklığı nedir?
– Hangi çeşit kanserler daha sık görülmektedir?
– İnsanlardan alınan biyokimyasal örneklerde kansere neden olan ağır metal kalıntıları var mıdır?
Sevgili okurlar, bu araştırmanın sonuçları bütün bu soruların cevaplarını içinde taşıyor. Dahası, ulaştığı bilimsel veriler nedeniyle Kocaeli ve Ergene Havzası’ndaki kimyasal kirlilik sorununun nasıl çözüleceğine dair bir yön çiziyor.
Gelin görün ki, bu araştırma sonuçları HER NEDENSE açıklanmıyor. Bitmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı, halk sağlığı için halkın parasıyla yaptırdığı bu çok önemli projenin sonuçlarını halktan gizliyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma