Çiğdem Toker Cumhuriyet Gazetesi

OHAL hukuku ne anlatıyor?

Sadece beş gün oldu. Kanlı darbe girişimini tezgâhlayan Gülen Cemaati örgütlenmesini bertaraf etmek üzere ilan edilen OHAL’le birlikte, külliyatlı bir “yeni”mevzuat hızla yükselmeye başladı...

25 Temmuz 2016 | 364 okunma

Sadece beş gün oldu. Kanlı darbe girişimini tezgâhlayan Gülen Cemaati örgütlenmesini bertaraf etmek üzere ilan edilen OHAL’le birlikte, külliyatlı bir “yeni”mevzuat hızla yükselmeye başladı bile. 
O kadar ki, çıktı almak isteseniz bir klasör şimdiden dolar. Şaka filan değil. Resmi Gazete, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, darbe girişiminin hemen ertesinde söylediği “Kaybedecek zamanımız yok” sözüne uygun biçimde resmen fazla mesai yapıyor. 
Bildiğimizi sandığımız kuralların hızla değiştiği, ezberlerin bozulmak zorunda olduğu bir zaman kesitindeyiz. Özellikle hukuk alanında çalışanların, kararname, genelge ve tebliğlerle oluşturulan, darbe sonrası dönem hukukunu iyi takip etmesi gerekiyor. 
Çarşamba günü Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararın, perşembe günü Meclis’te onayı, cuma da Resmi Gazete’de yayımı derken, yapısal olarak Meclis’i devredışı bırakan OHAL’e dayalı ilk Kanun Hükmünde Kararname 23 Temmuz Cumartesi yayımlandı. (Gözaltı süresini 30 güne uzatan, polislere, ifade almada savcı ve hâkim yetkisi veren, tutukluluk kararlarıyla ilgili taleplerde duruşma zorunluluğunu devreden çıkaran bu KHK’nin, temel hak ve özgürlükler üzerindeki basıncı daha çok tartışılacak.)

Meselenin mali ayağı 
Resmi Gazete’de dün de iki önemli karar vardı. 
-İlki Başbakanlık Genelgesi ile kurulan OHAL Koordinasyon Kurulu. Kurul, yedi bakan ile (Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Dışişleri, Maliye, Milli Eğitim, Milli Savunma) Başbakanlık müsteşarından oluşuyor. 
-İkincisi Milli Emlak Genel Tebliği. Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğ, ilk OHAL KHK’siyle kapatılan Cemaat’le bağlantılı kurum ve kuruluşların mal varlığıyla ilgili tedbirleri düzenliyor. “Tedbir düzenliyor” diye iki kelimeyle anlatıldığına bakmayın. Tapudan vergi dairesine, Hazine’den bankalara, Kültür Bakanlığı’na dek çok sayıda devlet kurumunu, aylarca uğraştıracak, muhtemelen binlerce borçlu ve alacaklıyı da devlet kapısına taşıyacak kapsamlı bir envanter ve değer tespit çalışmasından söz ediyoruz: 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma