Çiğdem Toker Cumhuriyet Gazetesi

Uygarlık değil rant projesi

Her ağaç, dokunduğu hayatlarla çoğalıyor. O yüzden sokakta dahi bir ağaç kesilse kuruyor hayat. Serinliğini, göğe resmettiği dallarını alıp sonsuza dek kayboluyor gölge. Aciliyeti olmayan havalimanı...

04 Ağustos 2015 | 92 okunma

Her ağaç, dokunduğu hayatlarla çoğalıyor. O yüzden sokakta dahi bir ağaç kesilse kuruyor hayat. Serinliğini, göğe resmettiği dallarını alıp sonsuza dek kayboluyor gölge. Aciliyeti olmayan havalimanı uğruna bir ormanın, tarım alanlarının yok edilmesi ise hepimize karşı işlenen büyük bir suç. En çok da yaşam alanına destursuz girilen ve “uygarlık” adına birkaç yıla kalmadan taşeronlaşacak köylüye karşı. 
Bu köşede bir buçuk yıla yayılan aralıklarla okuduğunuz 3. Havalimanı yazılarını, bu önceliklerle yazdım. Projenin ürettiği diğer sorunlar doğa katliamından sonra geliyordu. (Zaten doğayı bozacak doğada ölçekteki bir işin hukuki, finansal ve teknik sorunlara yol açmaması imkânsız.)
3. Havalimanı bu köşede hangi nedenle yazıldıysa, İGA CEO’su Yusuf Akçayoğluröportajı da aynı gerekçeyle yapıldı. Taammüden canına kıyılan bir doğa parçası adına projeyi yürütenlere soru sormak, gazeteciliğe dahildi çünkü. 
Cumhurbaşkanı düzeyinde sahiplenilen, millete küfreden müteahhidin yer aldığı bir projede, sorularımın, Kuzey Ormanları’na dalan hızarları durdurmayacağını bilsem de yanıtların, tartışma zeminini güncelleyeceğini düşündüm. Öyle de oldu. 
- Ağaçları şirket için bir devlet kuruluşu Orman Bakanlığı’nın kestirdiğini öğrendik. 
- Bunun için ayrıca ihaleler açıldığını, ağaç kesimi için kamudan özel kişilere fon transfer edildiğini. 
- İGA’nın uluslararası nitelikte yeni bir ÇED raporu hazırlattığını. 
- Ve şirketin açılan davalardan hiç etkilenmeden işi sürdürdüğünü... 
Röportaja yazmadığım notu burada paylaşayım: 
Orada ağaç kesip başka yerde ağaç dikmenin, endemik bitkilerin tohumlarını nakletmenin, kaplumbağa taşımanın, şirkette ÇED birimi oluşturmanın merhamet duygusu, doğa sevgisi değil, proje için ihtiyaç duyulan büyük krediyi bankalardan sorunsuz almakla ilgisi var. (Bu noktada, kreditör kuruluşların Kuzey Ormanları’nın yokoluşunu sorun etmemesini dikkat çekici buluyorum.)

***

Konumuzla ilgili, değerli bilim insanı, mimar, mühendis, antropolog Prof. Bozkurt Güvenç’ten e-posta aldım. Röportajı dikkatle okumasına karşın, yanıtlardan bir şey anlayamadığını, Akçayoğlu’nun, “Yaptığı işi, görevinin gereği olarak teknik, mühendislik, ihale ve müteahhitlik kavramlarıyla savunduğunu, ancak konunun ne ekolojik ne de hukuki sorununa değinmediği”ni belirtip, “Umarım ve dilerim okuyucularınız ikna veya tatmin olmamıştır” diyor. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 366 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 213 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 275 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 395 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 239 Okunma