Deniz Temur İnternethaber

Çocuğum yemek yemiyor ne yapabilirim diyenlere '3 gün' yöntemi!

Çocuğum yemek yemiyor! Biz annelerin kendimizi en çaresiz ve yetersiz hissettiğimiz an çocuklarımız yemek yemediği anlar. Açlığı bilmek, yemek yememeye neden olan durumları düşünebilir olmak biz...

29 Nisan 2020 | 500 okunma

Çocuğum yemek yemiyor!

Biz annelerin kendimizi en çaresiz ve yetersiz hissettiğimiz an çocuklarımız yemek yemediği anlar. Açlığı bilmek, yemek yememeye neden olan durumları düşünebilir olmak biz yetişkinleri önce endişeye ardından korkuya sonra da yetersizlik hissiyle öfkeye sevk eden durumdur. Çocuğumuz yemek yediği zaman kendimizi dünyanın en iyi annesi gibi hissederken, yemeksiz geçen bir günde dünyamız başımıza yıkılmış bir hale gelebiliyoruz. Hele ki çocuğumuz yemek yemeden uyuduysa. 'Aç karnına uyudu' diye uykuları kendimize zehir edebiliriz.

Çocukların yemekle ilişkilerinde yaşanan sorunların ne yazık ki tek bir nedeni ve çözümü yok. Bu nedenle yaşanan durumu doğru analiz etmek çözüm için doğru yolu bulmak adına çok önemli.

3 gün mola yöntemi

Biz ebeveynlerin yemek yeme sorununu çözmesi için ilk yapması gereken 'sakin kalmanın yolunu' bulmak. Çünkü öfke nöbeti geçirirken ne kendinize ne de çocuğunuza faydalı olamazsınız. Benim önerim. 3 gün kendi davranışlarınızı değiştirmek için küçük bir mola verin. Yemek konusunda çocuğunuza baskı yapmayın, kendinizi kötü hissetmekten vazgeçin ve yemek konusunda çocuğunuzun tercihlerine göre bir akış belirleyin. Mesela yemek istemediği sürece yemek teklif etmeyin. Çocuğunuzun acıktığında talep ettiği yiyecekleri belirleyin. Mesela yemek mi istiyor yoksa abur cubur mu, yemek yerine içecek mi istiyor ? Yemek seçimlerinde öneri sunuyor mu, günün hangi saatleri yemek istiyor kaç saat arayla acıkıyor?

Bu tip durumları belirlemek çocuğunuzun yemek yememesinin altında yatan nedene ilişkin ipuçları verebilir. Mesela çocuğunuz sabah kalktıktan 2 saat sonra kahvaltı etmek istiyorsa ve sadece belirli şeyleri yiyorsa uyandıktan hemen sonra açlık hissetmediğinin ve yemek konusunda her şeyi denemek yerine önceliklendirdiği yiyecekler olduğunu gösterir. Mesela bütün gün aç kalıp sonunda çikolata, bisküvi gibi hazır yiyecekler yemeyi istiyorsa bu onun daha çok atıştırmalıklarla beslenmeye alıştığını gösterir ki üzerine çalışılması gereken konu bu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ebeveynler arasındaki fikir ayrılıkları 29 Aralık 2020 | 98 Okunma Çocuklarda kaka korkusu neden olur işte çözüm yolları 16 Ekim 2020 | 264 Okunma 72 aylık çocuklar için kayıt erteleme RAM raporu nedir? 04 Eylül 2020 | 377 Okunma Çocuğumu okula göndermek istemiyorum diyenler neler yapabilir? 28 Temmuz 2020 | 423 Okunma Ek besine başlarken dikkat edilmesi gereken en büyük hata! 07 Temmuz 2020 | 108 Okunma