Deniz Temur Elmaelma

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığa neden olur tırnak yemesi nasıl önlenir?

4 yaşında kızı tırnak yemeğe başlayan bir okurumuz durumu düzeltmek için uğraştığını ancak çözüm üretemediğini yazmış. Benzer sorunlar yaşayan ailelere de yol gösterici...

06 Nisan 2018 | 254 okunma

4 yaşında kızı tırnak yemeğe başlayan bir okurumuz durumu düzeltmek için uğraştığını ancak çözüm üretemediğini yazmış. Benzer sorunlar yaşayan ailelere de yol gösterici olabileceğini düşünerek tırnak yeme, parmak emme gibi davranışlar sergileyen çocuklara nasıl yaklaşmamız gerektiğini bugünkü köşemize konu ettik. 

Öncelikle, çocuklarda tırnak yeme, parmak emme, saç kopartma, burun karıştırma gibi davranışlarda sorunu çözmek için sonuca değil nedene odaklanın.

İlk yapılması gereken şey, çocukla tırnak yeme davranışı üzerine konuşmayı durdurmaktır. Eğer bugüne kadar çocuğunuza tırnak yeme konusunda sık sık uyarıda bulunmuşsanız bir süre bu konuda hiçbir şey söylemeyin, sakin olun ve sorun yokmuş gibi davranın. Telkinde bulunmak, tehdit etmek, ödül ve ceza seçenekleri sunmak durumu ancak daha kronik hale getirir unutmayın. 

ÇOCUĞUN TIRNAKLARINI YEDİĞİ ANLARI İYİ GÖZLEMLEYİN

Bu tip davranışların oluştuğu anda çocuğun nasıl bir ruh hali içinde olduğunu analiz etmek çok önemli. Çocuğun tırnaklarını yediği zamanlarda nasıl bir ruh hali içinde olduğunu gözlemleyin. Tırnaklarını yemeye başladığında ne yaptığına, tırnak yemeye başlamadan hemen önce neler yaşandığına odaklanın. Örneğin, televizyonda heyecanlandığı bir şeyleri izlerken tırnaklarını yiyor olabilir. Ya da bir yetişkinle arasında sorun yaşadığında, kendini güvensiz hissettiğinde ve korktuğunda yemeye başlıyor olabilir. Neden böyle bir tepki verdiğini doğru analiz edebilirseniz yani tırnak yeme davranışını tetikleyen durumu ayırt edebilirseniz sorunu çözmeniz daha kolay olur.

Mesela çocuğunuz korktuğunda tırnak yemeye başlıyorsa onun güvende hissetmesine yardımcı olun. Ona sevginizi gösterin. Benzer durumlar yaşadığında sizin onun yanında olduğunuzu bilmesini sağlayın. Çok fazla konuşmayın kısa cümlelerle güven verin.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bebek önderliğinde beslenme-Baby Led Weaning nedir? 07 Şubat 2019 | 168 Okunma Bu sömestr zekanı çalıştırmaya ne dersin? 16 Ocak 2019 | 523 Okunma Çocuklarınızın yanında tartışmaktan korkmayın! 28 Kasım 2018 | 231 Okunma Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? 17 Ekim 2018 | 205 Okunma Bebeğini emziremeyen anneler ne yapmalı? 01 Ekim 2018 | 603 Okunma