Özel okul mu devlet okulu mu? Özel okul devlet okulu karşılaştırması her eğitim yılının yaklaştığı günlerde olduğu gibi 2019-2020 eğitim yılı için de velilerin yanıtını aradığı soruların başında geliyor.
Türkiye gibi eğitim sisteminde gelgitlerin olduğu, okullar, bölgeler hatta mahalleler arasında bile farkların yaşandığı bir ülkede ne yazık ki her anne baba çocuğu için bu sorunun en doğru yanıtını arıyor. Ben de bu yazımda özel okul mu devlet okulu mu sorusuna hem kendi deneyimlerimden yola çıkarak hem de eğitim ve çocuk gelişimi konularında naçizane kalem oynatan biri olarak kendimce yanıt vermek istedim.
Ancak şimdiden söylemekte fayda var: Bu yazı size çocuğunuzu özel okula gönderin yada göndermeyin veyahut devlet okulları iyidir, kötüdür yazısı değildir. Çünkü 'özel okul-devlet okulu' tercihini etkileyecek bir çok dinamik var. Bu yazı daha çok bu dinamiklerin değerlendirilmesi ve kendi özel şartlarınıza göre en iyi tercihi yapmanızı sağlamaya yöneliktir.
Özel okul mu devlet okulu mu sorusuna yanıt arayan ebeveynlerin öncelikle işin maddi boyutunu düşünmeleri gerekiyor. Her anne baba çocuğunun en iyi okullarda ve şartlarda eğitim almasını ister ancak sözkonusu özel okul olunca bunun maddi bir yükü olduğunu ve bu yükün sürekli karşılanıp karşılanamayacağını öngörmek gerekir. 2019-2020 öğretim yılında özel okul fiyatları yıllık ekstra ücretler hariç (servis, yemek, kıyafet, okul materyalleri vs. ) 20 bin ila 50 bin TL arasında değişen bir ödeme zorunluluğu getirmekte. (Bu rakamlar ortalama değerler. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde alt rakamlar daha yüksek, diğer şehirlerde daha düşük olabilir. ) Dolayısıyla tercihinizi öncelikle maddi ödeme gücünüz belirleyecektir. Eğer çocuğunuzun özel okula gitmesi için uygun maddi şartlarınız varsa gelin devam edelim.
İLKOKULDA ÖZEL OKULA GÖNDERMEYE GEREK VAR MI?
Eğitim denilince yıllarca ilkokul önemsiz bir seviye olarak görüldü. Ancak son yıllarda gelişmiş ülkelerin yaptığı eğitim atılımları incelendiğinde eğitimin en önemli ayaklarından biri ilkokul hatta okul öncesi eğitim olduğu anlaşıldı. Eskiden üniversite sınavında başarılı olsun diye çocukların lisede özel okullara gönderilmesi mantıklı gibi görünse de çocuğun uzun vadeli başarısını asıl belirleyenin nasıl bir sistemle eğitime başladığının belirlediği artık kabul gören bir gerçek. İyi bir eğitim sistemi ve usta öğreticiyle ilkokula başlayan çocuklar donanım itibariyle daha zayıf bir sistemle eğitime başlayan çocuklardan çok daha uzun vadeli başarıya sahip oluyorlar.