AK Parti’den koparak parti kurmaya hazırlanan Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan ilk mülakatlarını verdi. Söyleşilerin uzunluğundan ikisinin de söyleyecek çok şeyi olduğu anlaşılıyor. Ahmet Davutoğlu, 4.5 saat konuştu. Ali Babacan’ın söyleşisi ise 25 sayfaydı (55 bin 869 karekter). Aralarında şu farklar olduğunu gördüm:
1) Davutoğlu, TV kanalında canlı yayını seçti. Babacan ise gazete söyleşisini. Bu Babacan’ın canlı yayın risklerini hesaba kattığını, sağlamcı davrandığını gösteriyor.
2) Davutoğlu, 2001’deki ayrışmada Milli Görüş’te kalan ve yıllardır muhalefet eden muhafazakar cenaha seslenmeyi tercih ediyor. Babacan ise AK Parti’yle yakın olmuş, yoğun destek vermiş ama yanlış uygulamaları gerekçe göstererek yollarını ayırmış bir grubu.
3) Davutoğlu, sorulduğunda her konuda esasa girdi. Babacan ise “parlamenter sistem mi cumhurbaşkanlığı sistemi mi” gibi konularda kişisel görüşlerini açıklamak yerine genel ilkeleri sıraladı. Belli ki Davutoğlu partisinde kişisel görüşleriyle çok ön plana çıkacak. Babacan partisindeki “ortak aklın” sözcüsü olacak.
4) Davutoğlu, din ve muhafazakarlık kavramını ön plana çıkarıyor. Hatta Babacan ve ekibinin kendisini dini konulardaki tavrı nedeniyle dışladığına inanıyor. Babacan ise kimliklerle değil, ilkeleriyle daha merkezde duracak bir parti hedefliyor. Bu nedenle sadece “muhafazakar” olarak etiketlenmek istemiyor.
5) Davutoğlu, AK Parti’den gelen “ümmeti bölmek”, “trenden inmek”, “ihanet” gibi salvolara karşı hesaplaşmayı seçiyor. Kara kaplı defterleri açmaktan söz ediyor. Babacan ise “beyaz sayfa” arayışında. “AK Parti kurulurken daha kötüleri söyleniyordu” sözleriyle AK Parti’nin salvolarını önemsemediği mesajını veriyor.