Deniz Zeyrek
Deniz Zeyrek Nefes Gazetesi

Şişli Kayyumu da gidecek!

Gelin önce tarihte bir yolculuğa çıkalım: Mustafa Kemal Paşa, 1918’de Şam’dan İstanbul’a döner. Haydarpaşa’ya iner inmez gördüğü ilk şey Boğaziçi’ndeki düşman...

26 Mart 2025 | 0 okunma

Gelin önce tarihte bir yolculuğa çıkalım:

Mustafa Kemal Paşa, 1918’de Şam’dan İstanbul’a döner. Haydarpaşa’ya iner inmez gördüğü ilk şey Boğaziçi’ndeki düşman donanmasıdır.

O ünle “geldikleri gibi giderler” sözünü de oradan boğazdan geçerken söyler. Bir süre Pera Palas’ta kalır. Ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bir arkadaşının evine geçer.

2 Aralık 1918’de ise Annik Kasabyan’ın Şişli’deki üç katlı evini kiralar. Beşiktaş Akaretler’de oturan Annesi Zübeyde Hanım ve kardeşi Makbule’yi de yanına alır.

Tarih kitaplarında Mustafa Kemal’in, Mondros Mütarekesi sonrasında ülkenin uğradığı bozguna ve yayılan umutsuzluğa rağmen Şişli sokaklarında her zaman üniformasıyla ve başı dik yürüdüğünü yazar.

Şu anda müze olan o evin büyük salonu, Mustafa Kemal’in öncülük ettiği çok önemli ve gizli toplantılara ev sahipliği yaptığı gibi, Samsun’a hareket ettiği gün olan 16 Mayıs 1919’a kadar da kurtuluş savaşı planlarının yapıldığı ana karargâha da dönüşmüştü.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Sıfır tolerans” gitti işkence geri geldi! 02 Nisan 2025 | 425 Okunma Hayırlı olsun... 01 Nisan 2025 | 406 Okunma Saf kötülükle mücadele zamanı 31 Mart 2025 | 470 Okunma “İki Kayyum” planından geri dönülmüş 28 Mart 2025 | 40.940 Okunma Hep aynı klişeler! 27 Mart 2025 | 4.120 Okunma