Önceki yazımızda okurumuzun sorusunu fazla çalışma ve denkleştirme bakımından ele almıştık. Bugün ise okurumuzun işyeri koşullarındaki değişiklik ile ilgili sorularını yanıtlamaya çalışacağız.
Okurumuz sorusunda görevi olmadığı halde kasiyer olarak çalıştırıldığını ve mevcut işyerinden başka bir yerde çalıştırılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirttiğine göre iki tür çalışma koşulu değişikliğinden söz edebiliriz: İşin niteliğinde değişiklik ve işyeri değişikliği.
Okurumuzun yapacağı işin iş sözleşmesinde belirlenmiş olduğunu varsayıyoruz. İşveren işçiye verdiği işi ancak bu işe benzer ve eşit değerde bir iş ile değiştirebilir. İşçinin hiç eğitimini almadığı, tecrübe gerektiren ve mevcut görevi ile de ilgisi bulunmayan bir işte görevlendirirse çalışma koşullarında işçi aleyhine esaslı değişiklikten söz edilir. Yargıtay, yapılan yeni görevlendirmenin çalışma koşullarını ağırlaştırdığının tespitine göre karar verilmesi gerektiği görüşündedir: “...yapılan görevlendirmenin davacının çalışma koşullarında ağırlaşma teşkil edip etmediğinin tespiti bakımından bilirkişi heyetine gerektiğinde işyerinde inceleme yetkisi de verilerek rapor alınması ile dosyadaki deliller yeniden değerlendirmeye tabi tutularak sonuca gidilmesi gerektiğine işaret eden Özel Daire bozma kararında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.” (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2015/1770 E. 2018/505 K. 21.03.2018 T.)
İşçi ve işveren iş sözleşmesi ile işçinin çalışacağı yeri belirlemişse, bu yerin değişmesi için işverenin işçiden yazılı onayını alması şarttır. Bazı iş sözleşmelerinde işçinin Türkiye’nin her yerinde çalışabileceğine ilişkin beyanının alınmış olduğu ve işverenin bu beyana dayanarak yaptığı işyeri değişikliklerin...