Doğan Hızlan Hürriyet Gazetesi

Baksı’da yeni çalışmalar

Hüsamettin Koçan’ın kurduğu Baksı Müzesi’nin açılışından bu yana etkinliklerini izlerim. Açılışında da bulundum.

13 Haziran 2024 | 2.164 okunma

Müzede yeni açılan sergi ‘Gel Zaman, Git Zaman...’ adını taşıyor.

Koçan sergiyi şöyle anlatıyor: “Zaman geleceğe doğru akar. Yapıtlar ve anılar ise geçmişe aittir. İlham verici bir buluşmadır bu.

Bütün bu değerlendirmeler sanatın ve kültürün gerçek üreticisi olan insanı küçümser, inkâra kalkışır. İşte ‘Gel Zaman, Git Zaman’ başlıklı yeni sergimizle insanı ve üretimlerini dışlayan bu bakış açısının cesurca tartışılması için bir zemin oluşturmasını planladık.

Baksı Müzesi özgün, insani ve demokratik bir kültür ortamı için adanmışlık ve gönüllülük kavramlarını öne çıkararak, ‘üst sanat’, ‘alt sanat’ kavramlarını yok sayıyor. Bulunduğu bölge dahil olmak üzere, halk kültürü üretimlerini günümüz sanatı örnekleriyle yan yana getiren bir insan hikâyesi sunuyor.



Müze olmak sadece sanat etkinlikleri ve sergiler üretmek gibi tarif edilirken, biz başından beri içinde bulunduğumuz toprakların göç veren kırsal alanında; kültürel yabancılaşmanın, kaybolmanın ve kendini aramanın aracı olan gurbet çilesine son verebilmek için insanlara güçlü bir üretim ortamı sağlamayı amaç edindik. Bunu da öncelikli olarak kadınlarla hayata geçirdik. Kadın istihdamı, eğitimi ve temsil alanını genişletme yönündeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çatımız altındaki etkinlikleri planlarken  zamanın sahici algılanmasına, ürün karşısında daha duyarlı davranılmasına, Baksı’da yaşanan hayatın sahiciliğini üretme konusunda büyük bir inançla çaba gösteriyoruz.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Adalet Ağaoğlu Boğaziçi’nde ‘yeniden’ doğuyor 25 Ekim 2024 | 9 Okunma Contemporary İstanbul Tersane İstanbul’da 24 Ekim 2024 | 73 Okunma Bir yılın kültür sanatı 22 Ekim 2024 | 36 Okunma İyi müzisyenleri dinlemek 20 Ekim 2024 | 26 Okunma Mezar taşlarının çağrıştırdıkları 17 Ekim 2024 | 70 Okunma