FAHRİ Özdemir’in hazırladığı ‘Karanlıkta akan bir yıldız - Mustafa Kemal Atatürk’ kitabının hazırlanış sürecine tanıklık ettiğim için verilen emeğin, özenin derecesini biliyorum.
Kitap kime ithaf edilmiş:
“Değerli dostum ve ağabeyim Prof. Dr. Zafer Toprak’a”
Kitap, Nâzım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye’ şiirinden dizelerle başlıyor.
Kitabın serüvenini Fahri Özdemir’le konuştum:
- Bu kitabı yapmaya nasıl karar verdin, ilk çalışmalar nasıl başladı? Belgelerin niteliği oluşum süreci. Ne kadar zamanda hazırlandı?
Bu kitap Cumhuriyet’in 100. yılında açtığımız ‘Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk’ sergimizi yapmaya karar verdiğim yedi yıl önce başladı. Çünkü sergiyle birlikte çok farklı bir kitap yapılmalıydı. Bugüne kadar yapılanlardan çok daha farklı bir albüm olmalıydı. Bu yüzden çok sıkı bir Cumhuriyet tarihi okuması gerekliydi, gerçi iyi biliyordum ama sanırım bugüne kadar bu alanda yazılmış tüm kitapları okudum, doküman ve belgeleri inceledim. Her şeyden önce kitapta yer alan fotoğraflar ya hiç bilinmemeli ya da çok az bilinmeliydi. Tabi sergide dolayısıyla da albümde yer alan belgeler ve dokümanlar da tarihimize ışık tutmalıydı.
- Bunca kitap arasında bunun özelliği, biricikliği nereden kaynaklanıyor? Okurlar bu kitapta orijinal olarak neyi bulacaklar?
Hem boyut olarak hem içerik olarak bugüne kadar yayımlanmış tüm kitaplardan farklı olmalıydı. Bunu da başardım. Objektif bir gözle Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı günden Cumhuriyet’in ilan edildiği güne kadar, detaylı ve uzun bir Cumhuriyet yazımı gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. Çünkü bizim tarihçiliğimizde hurafeler çoktur. Ben bundan arınmış bir metin ve tamamıyla belgelere dayanan bir kitap olsun istedim. Bir de Türkçe ve İngilizce olması da bir ayrıcalık bence.