Çok yönlü, önemli bir addır Süheyl Ünver. Ölümünün 30’uncu yılı vesilesiyle Ömer Faruk Şerifoğlu, Ünver’in kızı Gülbün Mesara’nın katkılarıyla bir kitap yayımladı.
Süheyl Ünver’in çok önemli bir tespiti var: “Ben 1500 yıllık İstanbulluyum. 1000 yıllık Hıristiyan, 500 yıllık da Müslüman İstanbulluyum.” İlk yazı Ahmed Güner Sayar’ın. ‘Vefatından 30 Yıl Sonra Süheyl Ünver’e Dair Düşünceler’ başlıklı yazısında onun çoğulcu kişiliğini tanımlıyor: “Süheyl Ünver, düşüncede ve aksiyonda bugün 90 yaşına ulaşan Cumhuriyet Türkiye’sinin kültürel dünyasının şekillenmesinde, Osmanlı ile tarihi sürekliliğinin sağlanmasında mühim çalışmalarda bulunmuş çokyönlü bir ilim, sanat ve gönül adamıdır.”
Kızı Gülbün Mesara, ‘Ahmet Süheyl Ünver’in Kızı Olmak’ta baba-kız ilişikisinden notlar aktarıyor: “Çocukluğumdan itibaren sımsıcak bir yuvada yaşarken baba hayranlığı içinde yetişen bir kız evlâdın onunla uzun yıllar paylaştığı unutulmaz hatıralardan ufak kesitler sunmak, o güzel zamanları tekrar hatırlamaya vesile olacaktır.”
‘Süheyl Ünver’Ömer Faruk ŞerifoğluKültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları ( 5 ÜZERİNDEN 4 YILDIZ)
Hepimizin borcu
Abdülbâki Gölpınarlı, ‘Süheyl Ünver Üzerine’ konuşmasının sonunu nasıl bağlıyor? “... Süheyl Ünver üstada büyük ta’zimlerimizi, takdirlerimizi sunmak, hepimizin borcudur.”
Emin Nedret İşli, ‘Türk Tıp Tarihinin Kurucusu Süheyl Ünver ve Ressam Hüsnü Bey’ başlıklı yazısında onun bilimdeki yeri için tespitlerde bulunuyor: “Eserleri hakkında birkaç kez, hayatı hakkında pek çok kitap kaleme...