FOTOĞRAFÇI ve yazar Lütfi Özgünaydın’ın ‘Bir Zamanlar-Kemaliye (Eğin ) Son 50 Yıl’ fotoğraf-deneme kitabını okudum/seyrettim.
Yerel tarihler yazılmadan genel tarihin yazılamayacağını hepimiz biliriz. Kitapta Kemaliye’nin tarihi, gelişimi, değişimi, önemli kişileri, bürokratları, siyasetçileri, belediye başkanları, buraya hizmet verenlerin yaşamları ve yaptıkları da anlatılıyor.
Özgünaydın’ın kitabının bir resimli tarih özelliği taşıdığını söyleyebilirim.
Bir yer nasılmış, şimdi nasıl olmuş. Hiç kuşkusuz biz sadece Kemaliye’nin 50 yılını yazı ve fotoğraflardan öğrenmiyoruz, bir beldenin tarihinde Türkiye’nin bir kesitini de görmüş oluyoruz.
Bu kitap yazısından bir bölüm:
“Dağarcığımda ne kalmışsa onu yazdım. Değerli insanlar da yardımcı oldular. En önemlisi Eğin’in bir kültür olduğunu, önemli bir kent olduğunu vurgulamaya çalıştım. Kırk sekiz yıldır yazıyorum.
Bu güç coğrafya, insanı okumaya yönlendirmiş. Daha çok okullu olmuş insanlar. Okumanın, öğrenmenin erdemini keşfetmişler ve bu yönde yol almışlar. Önemli okulları bitirmişler, önemli mevkilere ulaşmışlar. İşte o değerlerden cümleler ve görseller var bu kitapta.