Türkiye’de gerek müzik gerekse genel beğeninin tarihini yazarken ihmal edemeyeceğimiz isimlerin başında Zeki Müren gelir. Şeyma Ersoy Çak ile Şefika Şehvar Beşiroğlu’nun yazdıkları ‘Bir Muhabbet Kuşu-Postmodern Göstergeler Işığında Zeki Müren’ kitabı sıradışı bir müzik figürünü, Zeki Müren’i yeni ve farklı bakış açılarıyla ele alıyor.
Kitap, Türkiye’deki birbirinden farklı müzik dinleyicilerini de dikkate alarak ve Zeki Müren’in bunları kapsayan çeşitliliğini aktaran bir çalışma. Postmodern anlayışın ışığında Zeki Müren olgusunu değerlendiren kitapta onun yarattığı etkiyi bir başka açıdan göreceksiniz. Kitabın başındaki kuramsal görüşler, Zeki Müren’i düşünsel bir çerçeve içine oturtuyor. Ardından Zeki Müren’in müzik dünyasına girişinden son dönemine kadar, bilhassa yükseliş çizgisini bilimsel verilerle değerlendiriyor.
Geçmişin ‘genel’ eğlence anlayışı ve modernleşme süreci içinde ‘söz konusu değişimin aktörlerinden’ Zeki Müren’i, toplumun eğlence tarihi içinde okumak daha doğru yorumlara ulaşabilmemizi sağlıyor. Bu bölümde bilhassa ‘Modern bir aktör’ olarak işaret ettikleri Münir Nurettin Selçuk’a odaklanıyor ve Müren’le mukayese ediyorlar. Selçuk’un Paris dönüşü yaptığı (en azından biçimsel) değişiklikler, yenilikler bence Zeki Müren’in çıkışının habercisidir. Zaten o da burada devreye girip kendi devrimini yapıyor.