Kaynak Yayınları, önemli bir kitap yayımladı. Bugün kurulmakta olan dünyanın kitabı da diyebiliriz. Prof. Dr. Zafer Kars ve Emrah Maraşo, Asya Çağını açan devrimleri inceliyorlar. Bugün öncelikle okunması ve tartışılması gereken bir çalışma.
ARKADA KALAN AVRUPA ÇAĞI
Avrupa Çağı, kapitalizm çağıdır. 15. Yüzyılda başladı ve 19. Yüzyılın sonlarına doğru bitti. 1871 Paris Komünü, bir bakıma Avrupa Çağının doruğudur ve inişin de başlangıcıdır.
Emperyalizm dönemi, Avrupa’nın çürüyüş dönemidir. Lenin, yeni çağı çok özlü ve etkili bir deyişle “İleri Asya, Geri Avrupa” diye saptamıştı. Gerçekten de öyle oldu. Dünya ekonomisinin ağırlığı artık Asya’dadır. 19. ve 20. yüzyılın Asyalı yoksulları, bugün dünya ekonomisinin öncüsü konumundalar. 2016 yılında dünya ekonomisinin büyümesine Çin’in katkısı yüzde 39, Hindistan’ın katkısı yüzde 19. ABD’nin katkısına gelince, ancak yüzde 16. Avrupa’nın ise yüzde 5. Çin’den New York limanına yüksek teknoloji ürünleri götüren gemiler, oradan hurda kâğıt yüklenerek Çin limanlarına dönüyor. Avrupa’nın filozofları ve siyasetçileri, gelecek umutları olmadığını belirtiyorlar. Asya ise artık umut kıtasıdır.
ASYA ÇAĞININ İLK IŞIKLARI
Buraya nasıl geldik, Asya Çağının ilk ışıkları ne zaman ve nasıl parladı?
Kapitalizm, 20. yüzyılın eşiğinde emperyalizm aşamasına girince, çürüme ve ölüm belirtileri de kendini göstermişti. Artık dünya iki kampa bölünmüştü. Lenin ve Mustafa Kemal gibi zamanın büyük devrimcileri, Zali...