Doğu Perinçek Aydınlık Gazetesi

Türkiye’nin tasarruf yeteneği

Tasarruf, bir ülkenin ürettiği değerlerin tüketilmeyen ve yatırıma ayrılan bölümüdür. “Yatırıma ayrılan” saptamasını tasarruf tanımına özellikle katıyoruz. Çünkü...

27 Nisan 2024 | 117 okunma

Tasarruf, bir ülkenin ürettiği değerlerin tüketilmeyen ve yatırıma ayrılan bölümüdür.

“Yatırıma ayrılan” saptamasını tasarruf tanımına özellikle katıyoruz. Çünkü ünlü İngiliz iktisatçısı Keynes’in de kanıtladığı gibi, tasarruf en sonunda yatırıma eşitlenir.

Tasarrufa en basit örnek, çiftçinin ürettiği buğdayın bir kısmını tüketmeyerek gelecek yılın üretimi için tohumluğa, başka değişle yatırıma ayırmasıdır.

Bugün Üretim Devrimi zorunluluğuyla karşı karşıya olan Türkiye’de tasarrufa duyduğumuz ilgi de, yatırımın biricik kaynağı olması dolayısıyladır. Kuşkusuz dış krediler de yatırım kaynağıdır, ancak onlar da en sonunda iç tasarrufla ödeneceği için, yatırımın iç tasarruftan başka kaynağı yoktur.

Bizim üretme eylemini tasarrufla başlatmamız, önümüzdeki programın anahtarıdır. Bir ülke tasarruf yapabildiği kadar yatırım yapar, daha çok insanı üretim faaliyetine katar ve üretir.

Tasarruf kavramı, halkın günlük dilinde daha çok savurganlıktan (israftan) kaçınma anlamında kullanılıyor. Savurganlığın önlenmesi kuşkusuz toplam tasarrufu etkiler. Ancak esas sorun, bölüşüm ve mülkiyet ilişkilerine müdahalede düğümleniyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Perinçek, Muazzez İlmiye Çığ'ı yazdı: Dört kitabın manasını öğreten tarihin kızı 17 Kasım 2024 | 202 Okunma İrfan Yalçın: Ciğeri kömür tozuyla dolu gerçek edebiyat 01 Temmuz 2024 | 102 Okunma Şiddete gülümseyerek direnmek 07 Haziran 2024 | 201 Okunma Türkiye’nin tasarruf yeteneği 27 Nisan 2024 | 121 Okunma Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.664 Okunma