Ege Cansen Sözcü Gazetesi

Seçimler ve Oyun Teorisi

Oyun Kuramı (Game Theory) üzerine aklım erdiğince çok makale yazdım. “Kazan-Kazan” ibaresinin ne kadar yanlış kullanıldığını gördükçe içimden daha fazla yazmak geliyor. Bu kuramla...

03 Haziran 2018 | 619 okunma

Oyun Kuramı (Game Theory) üzerine aklım erdiğince çok makale yazdım. “Kazan-Kazan” ibaresinin ne kadar yanlış kullanıldığını gördükçe içimden daha fazla yazmak geliyor. Bu kuramla tanışmam ve onunla aşka düşmem 1965’de Amerika’da Pennsylvania Üniversitesi’nde okurken oldu. Oyun Teorisi, “Davranış Bilimi” (Behavioral Science) dersinin bir parçasıydı. Hocamız, konuyu işlerken teorinin matematiğinden çok insan davranışlarını analiz ederken bu teoriden nasıl yararlanacağımız üzerinde durmuştu. Pek tabii “Nash Dengesi”ni (Nash Equilibrium), “Karar Teorisi” (Decision Theory) ile birlikte hatasız anlamak şarttı.

Bu arada, hocanın ders anlatırken büyük Türk sosyologu Muzaffer Şerif’i sıkça referans göstermesinden gurur duyduğumu söylemeden geçmek istemedim.

Nash Dengesi’nin en kısa tanımı şudur: Eğer insanlar, kendileri için en iyisi olarak seçtikleri yoldan (rakiplerinin muhtemel davranışına karşı kendini korumak için) çıkmazlarsa, yaşam bir “kazan-kazan” (win-win) oyunu olur. Yani hem kendisi hem de rakibi için, içinde yaşadıkları sistem optimize olur. Diğer bir değişle, eğer kişiler “Sırf bana kalsa böyle davranmazdım; ama rakibimin bana kazık atmasını önlemek için, ben de böyle davrandım” diyorlarsa, oyun kaybet-kaybet (lose-lose) ile biter. İktisadi ve içtimai ortam herkes için kötüleşir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bangladeş’in ekonomik mucizesi 22 Ağustos 2024 | 1.525 Okunma Refah azaltan büyüme 08 Ağustos 2024 | 1.313 Okunma Döviz rezervi arttıkça rezerv ihtiyacı da artıyor 11 Temmuz 2024 | 3.030 Okunma Vergi salmak devlete mahsustur 07 Temmuz 2024 | 1.453 Okunma Berlin Bildirgesi 04 Temmuz 2024 | 2.416 Okunma