Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AYM’nin 61’inci kuruluş yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında yaptığı konuşmada 148 yıl önce Suphi Paşanın İkinci Abdülhamit’i kızdırma pahasına Namık Kemal lehine verdiği o meşhur hükmü hatırlattı.
Edebiyatımızın dev bir çınarı ve bir özgürlük destanı olan “hürriyet şairimiz” Namık Kemal yaşadığı döneme göre bir hayli ileri sayılacak hukuki görüşlere sahip bir aydınımızdır.
Ahmet Hamdi Tanpınar 19’uncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi kitabında, Namık Kemal’in ömrünün mühimce bir kısmında hukukla meşgul olduğunu, özgürlük düşüncesini en üst perdeden dile getirdiğini, ülkemizde anayasa, temel hak ve özgürlükler, kuvvetler ayrılığı gibi fikirlere öncüsü olduğunu, hukukla ilgili yazdıklarının hukukçular tarafından özellikle incelenmesi gerektiğini yazar.
İlk anayasamız olan Kanuni Esasi Encümeninde çalışan, adaletin sağlanmasının birinci şartının yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı olduğunu savunan Namık Kemal, Prof. Arslan’ın ifade ettiği gibi “Kanun-ı Esasi’deki “Mahkemeler her türlü müdahelâttan azadedir” (m.86) hükmüyle yargı bağımsızlığını teminat altına alan bu hükmün uygulanmasını tutuklu yargılandığı...