Emin Çölaşan Sözcü Gazetesi

25. ölüm yıldönümünde Turgut Özal

Sevgili okurlarım, Turgut Özal yakın geçmişte Türkiye’nin bir numaralı adamıydı. Onunla taaa 1960 yılında tanışmıştık. ODTÜ’de matematik hocamdı. O sırada Devlet Planlama...

17 Nisan 2018 | 1.743 okunma

Sevgili okurlarım, Turgut Özal yakın geçmişte Türkiye’nin bir numaralı adamıydı. Onunla taaa 1960 yılında tanışmıştık. ODTÜ’de matematik hocamdı.
O sırada Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalışıyor, aynı zamanda askerliğini yapıyordu. Bizim ODTÜ o yıllarda epeyce renkli bir yerdi. Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Erdal İnönü gibi henüz siyasete girmemiş isimler çeşitli fakültelerde ders verirdi.
(Burada bir parantez açıp rahmetli ve sevgili arkadaşım Kurthan Fişek’in yaşadığı ve hepimizi kahkahalarla güldüren gerçek bir olayı anlatayım. Kurthan birinci sınıfta, mühendislikte okuyor. Hocalarından biri de rahmetli Erdal İnönü.
İnönü bizim Kurthan’a sıfır vermiş. Kurthan sınıfta kalacak ve okuldan atılacak. İnönü’nün odasına girip rica ediyor:
“Hocam notumu biraz yükseltin yoksa kovuluyorum!”
İnönü bizimkinin bütün sınav kağıtlarını çıkarıyor ve şöyle diyor:
“Oğlum ben bu perişanlığın neresini yükselteyim. Notlarını toplasak sıfır, çıkarsak sıfır, bölsek sıfır, çarpsak yine sıfır!”
Parantezi kapıyorum!)

* * *

İdari İlimler Fakültesi’nde bizim kısmetimize de “Küçük asker” dediğimiz Turgut Özal düşmüştü. Derse bazen üniformalı gelir, boyu kısa olduğu için asker kaputu yerlerde sürünürdü.
Matematik, fizik gibi konuları ömrüm boyunca kafam hiç almadı. Bu yüzden küçük askerin dersinde topluca kopyaya asılır, aldığımız düşük notlar nedeniyle bazen pazarlık yapardık. Günün birinde bizi yakaladı ama kopya çektiğimizi kanıtlaması mümkün olmuyordu.
Çok uzun, ayrıntılı ve renkli hikayedir. Özal’la yaşadığım inişli çıkışlı serüveni “Önce İnsanım Sonra Gazeteci” kitabımda anlatmıştım.
Bazen dost olduk, bazen kanlı bıçaklı düşman…
ODTÜ’yü bitirince Devlet Planlama Teşkilatı’na girmiştim. Başımıza müsteşar olarak Özal geldi ve beni kovmak zorunda kaldı. Hayatta ilk kovuluşumdu, sonra kanıksadım!
Onu ve ailesini anlatan “Turgut Nereden Koşuyor” kitabım satış rekorları kırmıştı. Tekin Yayınevi tam 270 bin kitabın parasını bana ödedi. Bu bir Türkiye rekoruydu ve günümüzde bile kırıldığını sanmam.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsmail Dümbüllü’nün teğmenleri! 04 Eylül 2024 | 2.773 Okunma Bakalım bizim Diyanet bugün ne diyecek? 30 Ağustos 2024 | 1.622 Okunma Ve Yunan ordusu teslim oluyor... 28 Ağustos 2024 | 1.625 Okunma Başımızdakilerin marifetleri! 22 Ağustos 2024 | 2.489 Okunma Yangınlar başladı, Recep Bey kayboldu 20 Ağustos 2024 | 1.397 Okunma