Londralı grafik tasarımcı Gavin Pretor- Pinney bir gün sıkılır. Değişiklik yapmak ister. Evini kiraya verip Roma'ya taşınır. Aylarca tarihi eserleri gezip pizza yer.
Derken bir gün şaşkınlıkla fark eder: Roma'da bulut yoktur. Hava açıktır. Gökyüzü pırıl pırıldır. Gavin bulutları özlemiştir!
İngiltere'ye döndüğünde arkadaşlarına olayı anlatır. Duygularla bulut şekilleri arasında paralellik kuran İngiliz ressam John Constable'ı artık çok daha iyi anladığını söyler. Ancak tiye alınır.
Yılmaz. Büyük bir merakla çalışmaya başlar. Bulutlara ilişkin ne bulduysa tutkuyla okur. Kısa sürede uzman bir amatör olur.
Derken bir arkadaşı arar: "Cornwell Edebiyat Festivali'nde bulutlar hakkında konuşur musun?" Festival o kadar küçük bir etkinliktir ki genellikle konuşmacılar, izleyenlerden daha fazladır.
Gavin de katılımı artırmak için festival programına yazıldığında ilgi çekecek bir başlık bulur: "Bulut Sevenler Cemiyeti Kuruluş Konuşması."
BULUT SEVENLER CEMİYETİ KURULUR
Fikir işe yarar. Salon dolmuş, hatta ayakta izleyenler olmuştur. Daha da ilginci, birçok kişi Gavin'e cemiyete üye olmak istediğini söyler.
İyi ama dernek henüz kurulmamıştır ki! Gavin kolları sıvar ve hemen bir internet sitesi oluşturur. Olayın ciddiye alınması için de 50 lira giriş parası keser; karşılığında üyelik sertifikası ve kimlik kartı verir.
Birkaç ay içinde üye sayısı 2 bini geçer. "Bulut Sevenler Cemiyeti", yılın "Tuhaf ama Harika" internet siteleri listesinde yer alır. Böylece katılım daha da artar.
Gavin bulutlar hakkında kitap yazmak istemiş ancak önerisi tam 28 yayınevi tarafından reddedilmiştir. Ancak bulut cemiyeti ağızdan ağıza yayılınca (yani "viral" hale gelince) yayıncıların tavrı değişir.
Bulut Gözlemcisinin Rehberi adlı kitabı basılır. Olayın "havailiği" göz önüne alınırsa gayet de iyi satar. Gavin, TED Konuşmaları'na davet edilir.
Bugün Cemiyet'in üye sayısı 45 bin civarında. Dünyanın dört bir yanında üyeleri var.
Gavin, "Asperatus" adını verdiği yeni bir bulut tipini resmen kayda geçirip Bulut Atlası'nda yer almak iç in Dünya Meteoroloji Kuruluşu'na başvurmuş durumda.
Gavin Pretor-Pinney artık 47 yaşında. On küsur yıl önce başladığı yolculuğu sürdürüyor. Çünkü her gün bulutlarla ilgili yeni bir olay meydana gelmekte...
Arkadaşıma işte bunları anlattım. "Seni anladım" dedi: "İnternet sayesinde marjinal hobilere sahip insanlar dahi toparlanarak bir güç ve pazar oluşturabiliyor."
Hakikaten anlamış anlamasına da... Biliyorum: Kılını dahi kıpırdatmayacak.
Aşk mı, forma mı?
Bugün Kadıköy'de Fenerbahçe-Beşiktaş maçı var. Fanatikliğin bir taraftarın ilişkilerine nasıl yansıdığını merak ediyor musunuz? Aşağıdaki sözler Fenerli bir fanatiğe ait. Ancak 'Beşiktaş fanatiği' diye de okuyabilirsiniz:
Soru: Taraftarlık karşı cinsle olan ilişkilerinizi etkiliyor mu?
Cevap: Birlikte yaşayacağız, çocuk olacak ama hiçbir zaman Fenerbahçe'nin önüne geçemeyecek. Maalesef kadınlar bunu anlayamıyor, takımı kendilerine rakip görüyorlar. Ve direkt kaybediyorlar tabii...
Sevgilim 18 Eylül doğumluydu. İlkinde MTK maçı vardı, Budapeşte'deydim, beraber olamadık. İkincisinde Beşiktaş, üçüncüsünde de Barcelona maçı vardı. Benim doğum günümü kutlayacaktık, G.Saray-F.Bahçe basket maçı vardı. Yani yapacak bir şey yoktu!
Not: Yukarıdaki alıntı, Türkiye'de yayınlanmış en samimi futbol dergisi olan Tribün'ün, Şubat 2002 sayısından. Bence bugüne dek çıkan hiçbir spor dergisi, taraftarın insani yönüne Tribün kadar anlayışlı ve derinlikli yaklaşmadı. İtirazı olan örnek versin.
Dikkat magazin!
Yok öyle her hafta lay lay lom. Bu sefer bütün sorular Günaydın'da yayınlanan sağlık haberlerinden.
a) Piromani b) Anoreksiya c) Disleksi d) Vaginismus
a) Canım Doktor b) Doktor Geldi c) Önce Sağlık d) 'A' De Bakayım
a) Dişonil b) İmplant c) Titing d) Dentaloji
a) Ana-baba kavgası b) Göz bozukluğu c) Aşk d) Tembellik
Cevaplar: Baba, bebek, bilgi, baldız; herhalde anladınız!