Emre Aköz Sabah Gazetesi

Damak çatlatan Konya

Konya mutfağı iki sütun üstünde yükseliyor: Biri, Selçuklu Saray mutfağı... Diğeri, Mevlevi Dergahının mutfağı... Bugün damaklarımızı şenlendiren yemeklerin en az bin yıllık bir...

05 Kasım 2017 | 520 okunma

Konya mutfağı iki sütun üstünde yükseliyor: Biri, Selçuklu Saray mutfağı... Diğeri, Mevlevi Dergahının mutfağı... Bugün damaklarımızı şenlendiren yemeklerin en az bin yıllık bir geçmişi var.
Bazı Anadolu şehirlerinde, yörenin geleneksel tatlarını bulmak mümkün değildir. Birçok yemeği, ancak geleceğinizi biliyorlarsa yaparlar. Yani adı vardır, kendisi yoktur. Konya öyle değil. Yemeklerin çoğunu lokantalarda buluyorsunuz. Birkaçını sayayım:
Bamya Çorbası... Bamyayı pek sevmem ama buradaki mayhoş çorbası farklı. İştah açıyor. Yarısını yerim diye başlayıp tamamını kaşıkladım.
Su Böreği... İstanbul'da su böreğinin peynirlisi yenir. Konyalılar kıyma ile yapıyor. Hamur işlerine meraklı olanlara tavsiye ederim. Yağla parlamış olanı seçin.
Etli Ekmek... Konya denince akla gelen ilk yemek. "Turkish pizza" denilen pidenin bir çeşidi. Bana sorarsanız ya klasiğini ya da "bıçak arası" denilen kıyma ile kuşbaşı et arası olanı tercih edin. Çünkü "Mevlana" dedikleri kaşarlı-kıymalı olanında, peynir hamuru yumuşatıyor. Halbuki etli ekmeğin çıtır çıtır olanı çok lezzetli. Çekinmeyin, elle yiyin.
Etli Yaprak Sarma... İlk bakışta bildiğimiz, bütün Türkiye'de bulunan ve sevilen sarma. Yanına veya üstüne konan yoğurt eşlik ediyor. Fakat içine konan baharatlar, çeşniler farklı. Hafif acı. Bayıldım.
Patlıcan Közleme Kebabı... Büyük kentlerde de bilinen bir yemek. Ancak közlemeyi Konya'da çok iyi yapıyorlar. Nefis oluyor.
Ekmek Salması... Benim bir numaram! Aslında bir kurban bayramı yiyeceği. Lokmalar halinde doğranmış bayat tandır ekmeği, tencereye konmuş kavurmanın üzerine seriliyor. Kapak kapatılıp pişiriliyor. Ekmekler buharla yumuşayınca kavurmanın yağıyla harmanlanıyor ve biraz daha pişiriliyor. Sonuç: Bu muhteşem kolestrol abidesi karşısında diliniz tutuluyor. Şaka değil; parmağınızı gerçekten ısırabilirsiniz.
Furun Kebabı... Merinos yaylım koyunu kullanılıyor, desem... Kesildikten sonra etler 7-8 saat bekletiliyor, desem... 3-4 saat kendi yağıyla pişiyor, desem... Kaburga, ön kol ve boyun bölgeleri daha bir makbuldür, desem... Yemeyeni döverler desem...
Tirit... Önce tandır ekmeği küçük parçalar halinde kesilir ve fırında kıtırlaştırılır. Et suyu ile yumuşatılır. Tabağa yerleştirilip soğan piyazı, yoğurt ve 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 914 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 716 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.316 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.697 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 253 Okunma