Emre Aköz Sabah Gazetesi

Yeni nesil patronlar

Olay 1990'ların başında geçer. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD'ın Başkanı, bir toplantı için gittiği Paris'teki oteline vardığında, telefonla arandığını...

16 Eylül 2018 | 141 okunma

Olay 1990'ların başında geçer. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD'ın Başkanı, bir toplantı için gittiği Paris'teki oteline vardığında, telefonla arandığını öğrenir. Arayan önemli gazetelerden birinin muhabiridir. Konu acildir.
Başkan hemen gazeteciyi arar ve 'gayet acil' olan konuyu öğrenir: Rusların uzay aracı arızalanmıştır. Kozmonotların hayatları tehlikededir.
Onları uzaydan alıp Dünya'ya getirmek için ne yapılmalıdır? Bülent Bey bu konuda neler önermektedir?
Bu eğlenceli anekdot, Bülent Eczacıbaşı'nın 45 yıllık iş ve hayat deneyimlerinden hareketle yazdığı İşim Gücüm Budur Benim başlıklı kitapta yer alıyor.
O yıllarda hakikaten böyle bir durum vardı: Siyasetten dine, sanattan spora her soru, Frenklerin "businessman" dediği, bizim kısaca "patron" deyip geçtiğimiz iş insanlarına sorulurdu. (Şimdilerde türkücü Nihat Doğan'a soruluyor.)
Halkın ekseriyeti, iş insanlarını bir yandan fırsatçı paragözler olarak görürken, aynı zamanda onlardan, işsizlikten eğitime, sağlıktan politikaya her konuda çözüm üretmelerini bekliyordu. (Nitekim "Amerikalıları bile kandırmış bir adam bu" diyerek 2002 Seçimlerinde Cem Uzan'a oy veren çoktu.) Doğrusu patronlar ve üst düzey yöneticiler de medya karşısında "bilmiyorum" demez, uzman edasıyla ahkam kesmeye bayılırlardı.
Eczacıbaşı'nın 440 sayfalık kitabı perşembe akşamı Four Seasons Oteli'nde tanıtıldı. Salona girdiğimde ilk karşılaştığım kişi Bülent Bey'in kardeşi Faruk Eczacıbaşı'ydı.
"Türklerin bir kitaba rağbet etmeleri için, dedikodu olması lazım" dedim. Faruk Bey, "Yok, bu öyle bir kitap değil" dedi. O an farklı bir çalışma ile karşılaşacağımı anladım.
Nitekim Bülent Eczacıbaşı, "Size 45 yıldan süzülmüş fikirlerimi anlatayım da feyz alın" demek yerine, "Sorunlar üzerine birlikte düşünelim" demeyi tercih etmiş.
Kitabı önce beş temel kategoriye ayırmış: Aile şirketlerinin geleceği... Fırtınalı ekonomide şirket yönetimi... Doğal çevre ve şirket... İş insanının sosyal sorumlulu...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 914 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 716 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.316 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.697 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 253 Okunma