Emre Kongar Cumhuriyet Gazetesi

Üç biyografik roman

Biyografi okumayı seviyorum... Roman okumayı da... Bazı biyografiler zaten roman gibi: Hem roman tadında yazılmış, hem de romanlar kadar şaşırtıcı ve ilginç olaylar, ilişkilerle dolu kitaplar. ***Roman tadında...

26 Ekim 2018 | 174 okunma

Biyografi okumayı seviyorum...
Roman okumayı da...
Bazı biyografiler zaten roman gibi: Hem roman tadında yazılmış, hem de romanlar kadar şaşırtıcı ve ilginç olaylar, ilişkilerle dolu kitaplar.

***

Roman tadında yazılmış, Yirminci Yüzyıl’ın en şaşırtıcı askeri/siyasal/kültürel/ekonomik dönüşümü olan Türkiye Cumhuriyeti’nin öyküsü, Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal biyografisinde, okurlarla buluştu.
Aslında bu sütunda, herkesin bildiği, duyduğu, konuştuğu kitaplar hakkında yazı yazmak pek âdetim değildir; daha çok, dikkati çekmeyen, pek duyulmayan ve bilinmeyen ama bence önemli ve değerli olan çalışmaları tanıtmaya çalışırım.
Özdil’in kitabı ise Kırmızı Kedi tarafından büyük bir tanıtım kampanyasıyla yayımlandı; hemen hemen duymayan, bilmeyen hiç kimse kalmadı.
Ama hemen belirtmeliyim ki, çok kolay okunan bu kitapta, Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel yaşamöyküsü gerçeklere o kadar uygun bir biçimde ayrıntılı olarak incelenmiş ve bu öykü üzerinden Kurtuluş Savaşı ve Devrimler o kadar güzel aktarılmış ki, burada zikretmeden geçemedim; kendisini kutluyorum.

***

Enver Aysever’in Doğan Kitap tarafından “Tepeden Tırnağa İsyan, NÂZIM HİKMET” adıyla yayımlanan biyografik çalışması, şairin kişiliğiyle, yaşamını ve yapıtlarını mükemmel bir biçimde harmanlamış olan çok farklı bir inceleme.
Enver Aysever bugüne kadar verdiği eserlerle zaten iyi romancı olduğunu kanıtlamış bir yazar; romancı duyarlılığına ek olarak devrimci bir bilinçle kaleme aldığı bu çalışma, Nâzım Hikmet’in daha iyi anlaşılmasına ciddi bir katkı niteliğinde.
Kitap, sadece Nâzım hakkında değişik bir biyografik çalışma olması bakımından değil, bunun edebi bir yetkinlikle yapılmış olması ve Nâzım’ın tarih içinde doğru bir yere oturtulması açısından da ilginç; rahat okunan ve okurun ufkunu açan gözlem ve yorumlarla dolu olan bir yapıt.

***

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Milli eğitim ve laiklik (2) 22 Kasım 2024 | 43 Okunma Milli eğitim ve laiklik (1) 21 Kasım 2024 | 222 Okunma Topyekûn saldırıya karşı topyekûn direniş! 19 Kasım 2024 | 297 Okunma Devlet çöktüğünde! 17 Kasım 2024 | 132 Okunma Demokratik örgütlü direniş (3) 15 Kasım 2024 | 85 Okunma