Öteden beri söylenir; “Türkiye’de iktidar sorunu kadar muhalefet sorunu da var” diye. Muhalefet etmek demokrasilerde haktır. Her ne kadar liberal demokrasiler pek matah düzenler değilse de asgari olarak kişinin kendini ifade hakkına saygı duyar. Bizde bu türden özgürlükten söz edilemeyeceğine göre, liberal demokrasinin koşulları oluşmamıştır. O halde sanki demokrasi işliyormuş gibi davranmak, bu yönde muhalefet etmek düzeni onaylamak, hatta meşruiyetini sağlamak değil midir? Muhalefet ettiğiniz nedir? Düzene karşı mısınız yoksa onun içinden mi itiraz ediyorsunuz?
“Türk Tipi Başkanlık” denen kuralları belirsiz, garip düzen bile, belli oranda muhalefet olmadan varlığını sürdüremez. Nazi Almanyası’nda, düzeni meşru kılmak için iktidarın izin verdiği ölçü ve sınırda muhalefet vardı bir süre. An gelecek, tahammülsüz otoriter iktidar, elbette tüm sesleri kısacaktır. Mutlak hâkimiyet anlayışı bunu gerektirir. O güne dek söz hakkı verilen muhalefet, demokrasi oyununun kötü figüranı olmaya mahkûmdur.
Israrla demokrasi işliyormuş gibi davranmak, iyi niyetle bakılsa bile ahmaklıktır. Sandık olması demokrasi için yeterli koşul değildir. Tek adam düzenlerinde kazanan hep bellidir, sandık ona göre konur önünüze! Martta yapılacak yerel seçimlerin adil olacağına inanan var mı acaba? Sandığı koyan iktidar, sayan iktidar, denetleyen iktidar, haberi topluma ulaştıran yine iktidar! Kuralları dilediği gibi koyan, işine geldiği vakit değiştiren yine aynı iktidar! Dahası, sandıktan çıkan sonucu tanımama hakkını kendinde bulan da aynı iktidar. “Gerekirse kayyum atarız, yine de biz yönetiriz” diyen anlayıştan söz ediyoruz. İktidar dediysem, ben de aynı hatayı yapmayayım, iktidar eşittir RTE!
RTE; yerel seçimlerde dilediği sonucu alamazsa, üstünü örtemeyeceği tablo oluşursa eğer, kanun yapıp belediye yetk...