SEÇİMLERİN ardından hızla yeni idari yapı üzerinde çalışmalar başladı.
Bu süre içinde piyasaların hem idari yapının detaylarını, hem de kimlerin göreve getirileceğini görmek için beklemede olduğu söylenebilir. Bence asıl beklenen ise piyasalarda eskiden geçerli olan “Ekonomide gerekenler yapılır” algısının yeniden oluşup oluşmayacağı.
Piyasalarda seçim sonrasında, beklentiye paralel olarak küresel gelişmelere ve iç haberlere bağlı dalgalı bir seyir izlendiğini, bir süre daha bunun devam edeceğini söyleyebiliriz. Faizler yüksek seyrini korurken, kurlarda küçük oranlı iniş çıkışlar yaşanıyor.
Küresel gelişmeler ve Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin önümüzdeki dönemde yaratacağı etki, ilk sinyallerini vermeye başladı. ABD’den seçim sonrası S-400 sıkıştırması başlarken, İran’la ilişkiler açısından da Türkiye’yi kritik günlerin beklediği söylenebilir. AB’nin Türkiye ile gümrük birliğinin genişletilmesine açıkca karşı çıkıp, demokrasiye ilişkin kaygıların giderilmesini istemesi, Avusturya’nın 6 aylık dönem başkanlığı ile birleşince bu alanda önemli bir gelişme yaşanamayacağı da açık.
Kısacası; seçim öncesi ertelenen dış sorunların teker teker masaya gelip, Türkiye’yi ciddi karar alma süreçlerine zorlayacağı ortada. Bu noktada zaten kırılgan olan ilişkilerin daha da kötüleşmesi yerine, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yabancı sermayenin menşei olan bu ülkelerle iyi geçinme ihtiyacı büyüyor.
Bununla birlikte önümüzdeki dönemin ekonomi açısından olumluya dönebilmesi için içeride ciddi siyasi ve ekonomik sınavlar da bizi bekliyor. Yeni idari sistemin detaylarının Cumhurbaşkanı yeminine kadar belirlenmesi gerekiyor. Önümüzdeki hafta konuyla ilgili KHK’ların çıkarılması beklenirken, piyasa hem bunu izleyecek hem de gözü yeminden sonra oluşacak Bakanlar Kurulu ve Kurum başkanlıklarında olacak.
Bu kararların, piyasaların yeni dönemin nasıl yaşanacağını görmeleri açısından önemi büyük. Ancak yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ekonomiyle ilgili yorumların piyasa algısının oluşmasında asıl belirleyici olacak.