Erdal Sağlam Hürriyet Gazetesi

Önce yangın söndürülmeli

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan orta vadeli politika çerçevesi iş alemi tarafından olumlu bulundu ama piyasada aynı etkiyi yaratmadı. Çünkü reel sektörün de finans kesiminin de...

13 Ağustos 2018 | 3.220 okunma

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan orta vadeli politika çerçevesi iş alemi tarafından olumlu bulundu ama piyasada aynı etkiyi yaratmadı. Çünkü reel sektörün de finans kesiminin de önceliğini “bir an önce mevcut kur yangınının söndürülmesi” oluşturuyor.

Hafta sonu bir gündeki değer kaybı yüzde 15’i geçen kurların seyri belirsizliğini koruyor. Hafta sonundaki gelişmelere bakıldığında, özellikle ABD ile yaşanan rahip krizi nedeniyle, piyasaları rahatlatacak bir gelişmenin henüz yaşanmadığı görülüyor. O nedenle bu haftanın da piyasalar açısından çok hareketli geçmesi bekleniyor. İşin kötüsü mevcut dalganın devam etmesi halinde tüm ekonominin etkileneceğine dair ciddi işaretler gelmeye başladı. Konuştuğumuz çeşitli sektörlere ilişkin yöneticiler, kurlardaki aşırı hareketin etkisini görmeye başladıklarını, ihracatta fiyat verilemediğini, kurla ilgili ödeme ve tahsilatlarda sorun yaşandığını, normal ticaret için gereken teminat mektuplarında sorun başladığını söylediler. Özetle; yaşanan sıkıntının biran önce giderilmesi gerekiyor ki; ticaret normale dönebilsin.

Geçen hafta İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’ın yaptığı açıklama, iş aleminin durumunu özetliyordu. Bahçıvan yaptığı yazılı açıklamada “Sayın Berat Albayrak tarafından “Ekonomide Yeni Yaklaşım” toplantısında yapılan açıklamalar ekonomimizin genel beklentileri açısından uzun vadeli, sabır gerektiren bir içerik sunuyor” dedi. Özellikle Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik söylem ile bütçe disiplini noktasındaki kararlılık vurgularını önemli bulduklarını kaydeden Bahçıvan, cari açık ile mücadeleye öncelik verilecek olması ve kamunun örnek olacağı mesajının da önemli olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

“Fakat gelinen noktada döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaların ve ölçüsü kaçan finansal istikrarsızlığın ekonominin en önemli gündem maddesi olduğunu görüyoruz. Bugün yaşananlar hep savunduğumuz ve ekonomimizin en vazgeçilmez gücü olması gereken “Finansal İstikrar” faktörünün aşılma noktasına gelindiğini bize gösteriyor. Çünkü bugün kur dalgalanmaları, finansal istikrarı dahi aşan, ödemeler dengesi kalitesini zorlayan bir noktaya gelmiş durumda. Reel sektörün ihtiyacı olan önlemler acilen devreye sokulmalı.”

Böyle durumlarda paniği artıracak adımlardan kaçınılmalı ama karar vericilerin çoğunluğun sesi olan bu açıklamalara kulak verip, artık önlem alması gerekiyor.

DEİK’E BAŞKANLIK YAPACAK

Bu arada yeni Bakanlar da artık kendi gündemlerine sahip olduklarının işaretlerini vermeye başladılar. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlığın yeni stratejilerinden birinin sivil toplumla yakın çalışmak olduğunu, STK’lar ve özel sektörle istişareler yapılacağını AA’ya söylemiş. Bu kapsamda TOBB, DEİK, TESK, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, TMB gibi sivil toplum kuruluşları başkanları ile İstişare Kurulu oluşturduklarını, gerek görüldüğünde ilgili STK’ların da bu toplantılara dahil edileceğini kaydetmiş.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 222 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 170 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 102 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.286 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma