Erdal Sağlam Hürriyet Gazetesi

Sanayi üretimi düşük çıksa da büyüme beklentileri yüksek

Piyasa sıfıra yakın bir negatif rakam beklerken, mayıs ayında sanayi üretiminin yüzde 1.5 azalması, sürpriz oldu. Buna karşılık mayıs itibariyle yıllık sanayi üretimi büyümesi ise yüzde 3.5 olarak...

11 Temmuz 2017 | 103 okunma

Piyasa sıfıra yakın bir negatif rakam beklerken, mayıs ayında sanayi üretiminin yüzde 1.5 azalması, sürpriz oldu. Buna karşılık mayıs itibariyle yıllık sanayi üretimi büyümesi ise yüzde 3.5 olarak açıklandı.

Mayıs ayında piyasa beklentilerinden daha düşük bir rakam çıkarken haziran ayında da, bayram tatilinin etkisiyle, yine sanayi üretiminin yara alabileceği tahmin ediliyor. Buna rağmen piyasaların beklentisi ikinci çeyrekte hızlanan bir sanayi üretimi gerçekleşeceği yönünde. Yılın sonlarına gelindiğinde üretimdeki hızlı artışın yeniden yumuşayabileceğini kabul eden piyasa uzmanları, yılın tümündeki büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde çıkacağı görüşündeler.

Daha önce yüzde 3 civarında büyüme rakamı bekleyen piyasa uzmanlarının, henüz kesin tahminden kaçınmakla birlikte, yıllık milli gelir büyüme rakamlarını yüzde 5’e doğru yükseltme hazırlıkları yaptıklarını duyurduklarını gözlüyoruz. Görüldüğü kadarıyla hâlâ önümüzdeki birkaç aylık gerçekleşmeleri de görüp, yeni tahminlerini öyle yapmak istiyorlar. Neredeyse tüm piyasa aktörlerinin görüşünün yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme rakamı beklediklerine şahit oluyoruz.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim verisinin yüzde 3.5 olarak açıklanması, üretimdeki büyüme trendinin ikinci çeyrekte de gücünü koruduğu biçiminde yorumlandı. Haziran itibariyle yıllık büyüme rakamının yüzde 5 çıkması bekleniyor ancak bayram tatili nedeniyle belki bunun biraz azalabileceği de kayda geçiriliyor.

Nisan-mayıs döneminde yıllık yüzde 5’e ulaşan sanayi üretimi büyümesinin, ikinci çeyrekte ilk çeyrek seviyesinin üzerine çıkabileceği belirtiliyor. Bunun yanında haziran ayı ithalat verilerinde görülen toplam üretim içinde aramalı üretiminin payının artması, güçlü seyreden ihracatın ve yeni sipariş beklentilerindeki yükseliş, hızlı kredi büyümesinin gecikmeli etkileri ve devam eden mali genişleme eklendiğinde, üçüncü çeyrek büyümesinin yüksek çıkacağı konusunda ipuçları verdiğini söylüyorlar.  Geçen yılın düşük baz etkisinin de büyümenin yüksek çıkmasında önemli rol oynaması bekleniyor.

BÜYÜME İLİŞKİSİ ZAYIFLADI

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 222 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 170 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 102 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.286 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma