Tarihe merakı olanlar, Batı dünyasının iç çatışmasız, savaşsız ve kansız geçen bir yüzyılının dahi olmadığını bilirler.
Batılı, kavga edecek kimseyi bulmazsa, aynanın karşısına geçip kendi ile kavga edecek kadar sorunlu bir genetik harita ve psikolojiye sahiptir. Batı’nın bu hırs merkezli kavgası yaklaşık 170 yıldır bize “ilericilik, demokrasi arayışı” olarak anlatılır.
İngiltere’de işçi sınıfının ve çocuk işçilerin bile günde 18 saat çalışma sorunda bırakıldığı ve yıllarca sömürülmesi üzerine çıkan emek sermaye kavgasından sonra sendika denen sistemi ortaya çıkardı. Bu sömürü düzeni ile çatışma sonucunda ortaya çıkan işçi sınıfı sığınağı bile bize Batı kültürünün bir lütfu olarak sunuluyor.
Bir başka diğer rezil örnek ise Magna Carta Anlaşması’dır. Bu anlaşma, bize insanlık tarihinin “ilk hukuk vesikası” olarak sunulur. Oysa hakikat öyle değildir. İngiliz Kıralı John, (Yurtsuz John) köylülerin ve yoksulların iman tahtasına çöktükten sonra zenginlerin, baronların ve düklerin de örekesine çöker.
Zenginlere ve “asil” sınıfa da yüksek vergiler koyar. Bu arada Normanlar da isyan etmişler. Yurtsuz John, hayatının hatasını yaparak Papalığa da bulaşınca Papa II.İnnocent zenginler sınıfı ile işbirliğine girdi. Ve John’u dize getirmeyi başardı. John, tahtını korumak adına Magna Carta’da bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, kralın tahtı ile zenginlerin mallarını ve onların rahatlarını korumaya yönelikti. Tabi köylülerle fakirler üzerindeki vergi ve askerlik yükünü de hafifleten bir iki madde de anlaşmaya kondu. Kraliyet ile sömürgeci sınıfın kendi konumlarını korumak için yaptıkları bu anlaşma, bize dünyanın ilk “hukuk vesikası” olarak sunulur. Halbuki, Doğu’da, Çin’de, Turan mülkünde, Kartaca’da günümüzün bile ilerisinde olan “hukuk vesikaları” vardır.
İlhanlı yasaları, Çinlilerin Han Henadanlığı vatandaşlık ve ticaret kanunları, Türklerin Bozkır Yasaları hala birçok yönde günümüz anayasalarından daha ileridedir. Türklerin yaklaşık 10 bin yıllık “Toy”ları ile İlhanlıların “Kurultay”ının kötü bir kopyasını Batı dünyası Fransız İhtilali’nden sonra tanıdı.