Türkiye de, 2017 referandumundan önce yapılan kamuoyu yoklamalarında başkanlık sistemine evet diyenlerin oranı yüzde 35'i geçmiyordu.
Kadir Has Üniversitesi, ''Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması 2016 Sonuçları''na göre; 2015 yılında başkanlığa evet diyenlerin oranı yüzde 32.5 idi.
2017 referandum sonuçlarının neden farklı çıktığını Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden (AKPM) gözlemciler, ''Referandum kampanyasının tarafları eşit fırsatlara sahip değildi. Kamu kaynakları evet için kullanıldı'' şeklinde açıkladı.
Bu gün sisteme geçiş sancılarını yaşıyoruz. Özellikle bürokrasi henüz sisteme adapte olamadı. Devlet kurumsal kimliği aşındı. Kamuda denetim sitemi çalışmıyor.
Üstelik Türkiye de başkanlık sistemi Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren 94 yıl uygulanan parlamenter sistemi ve parlamentoyu bir anda rafa kaldırdı. Bundan sonra sistemin revize edilmesi de işe yaramaz. Halkın büyük çoğunluğu, ekonomik ajanlar sistemden zarar gördü. Aynı iktidarın başkanlık sitemine kadar sürdürdüğü uzun soluklu büyüme potansiyeli dibe vurdu.
Türkiye de, halk neden sisteme evet dedi? Nedeni halkın devrimler ve demokrasi için bedel ödememiş olmasıdır. Zira devrimler ve demokrasiye geçiş tabandan değil, tavandan gelmiştir.