Hazine ve Maliye Bakanlığı, 9 aylık bütçe uygulamasını açıkladı. 9 ayda 658.8 milyar lira harcama yapıldı. 9 ayda bütçenin yüzde 11.5 'i kadar 68.1 milyar lira bütçe açığı oluştu.
Genel olarak eğer piyasada aşırı yetersizlikler yoksa, güven sorunu yaşanmıyorsa, durgunluk dönemlerinde bütçe açıkları, ekonomide canlanma yaratır. Bu nedenle konjonktüre göre bütçe politikası, açık vermeyi de hedefleyebilir. Bizde sistem çalışmadığı ve güven sorunu olduğu için bütçe açıkları da ekonomide canlanma yaratmıyor.
9 aylık uygulamada, doğrudan katma değer yaratan ve doğrudan büyümeyi etkileyen, personel harcamaları gibi faktör gelirleri, yatırımlar ve mal ve hizmet alımlarının payı yüzde 45 tir.
Yalnızca toplam yatırımların payı yüzde 7.1'dir. Bu gün büyümenin ve işsizliğin dibe vurmasının bir nedeni de kamu yatırımlarının düşük olmasıdır. Gerçekte bu yatırımların payının en az yüzde 20 olması gerekirdi. Kamu altyapı yatırımları, özel yatırımlarını da teşvik eder. Yatırım hacmini artırır.
Bu gün yapıldığı gibi, bütçe yerine bütçeyi borçlandırarak, kamu özel işbirliği ile yapılan altyapı yatırımları aynı kapıya çıkmaz. Zira bu yolla yapılan Dünya'nın en pahalı yolları yatırım ve üretim maliyetlerini artırır ve yatırımları caydırır.
Dahası, kamu yatırımları ile cari harcamalar arasında optimal bir denge olmalıdır. Aksi halde, söz gelimi öğretmen olur, okul olmaz veya okul yatırımı olur öğretmen olmaz. Kaynak israfı oluşur.