Türkiye Ziraat Odaları Birliği 26. Olağan Genel Kurulu’nda Başbakan Davutoğlu, kendi iktidarlarında tarım üretiminin arttığını, oysa ki önceki dönemde, Kılıçdaroğlu’nun bakanlık teklif ettiği Kemal Derviş’in çiftçilere desteği kaldırmayı planladığını söyledi.
Kılıçdaroğlu ise “Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre, 2014’te tarıma 17 milyar destek ayrılması gerekirken, 9 milyar verildi. Çiftçinin son 7 yılda verilmeyen bu destek alacağı 44 milyardır” dedi.
1- 2001 krizinde IMF desteği ve Kemal Derviş bakan yapılarak “Türkiye güçlü ekonomiye geçiş programı” isimli bir istikrar programı hazırlandı.
Bu programda “Tarımsal destekleme fiyatları öngörülen enflasyonu aşmayacak şekilde artırılacak ve kuruluşların finansman imkânları dikkate alınarak miktar kısıtlamasına gidilecektir” deniliyordu.
Burada 2001 yılında programı hazırlayanlar, gerçekleşecek enflasyonun öngörülen enflasyon hedefinden daha yüksek olacağını biliyordu. Bu nedenle tarımsal desteklerin öngörülen enflasyon kadar artırılacağını planlayarak, tarımsal destekleri fiilen düşürmeyi tasarladılar. Mamafih 2002 için öngörülen enflasyon yüzde 20 iken gerçekleşen enflasyon oranı yüzde 29.75 oldu.
IMF ve Derviş’in tahmin edemediği ise, koalisyon ortaklarının o tarihte 15 milyon olan çiftçi nüfusu es geçmeyeceği ve bu programa uymayacakları idi. Mamafih, 2001 yılında bütçesinde tarımsal destekler için 1 milyar 33 milyon lira ayrılmışken, 2002 bütçesinde bu rakam yüzde 81 oranında artırılarak 1 milyar 868 milyon liraya çıkarıldı.