Bütün Dünyanın kulak verdiği, uluslararası, siyasi ve ekonomik ilişkileri belirleyen, kurumların ve kanaat örgütlerinin Türkiye ile ilgili rapor ve yorumlarını pas geçemeyiz.
İnsan hakları ve demokratik özgürlükler endeksinde; Freedom House (Dünya Özgürlükler evi) 2010 raporunda, Türkiye orta sıralarda yer alıyordu. 2017 raporunda ise; son on yılda en dramatik şekilde puan kaybeden ülkeler içinde Türkiye'nin 34 puan kaybıyla birinci sırada olduğu vurgulandı. 2019 raporunda da Türkiye'nin 2017 ve sonrasında insan hakları ve demokratik özgürlükler olarak; kısmen özgür ülkeler statüsünden, özgür olmayan ülkeler statüsüne geçtiği açıklandı.
Dünya adalet projesi (World Justice Project) 2020 raporunda; Türkiye'nin 2018-2019 yılında hukukun üstünlüğü endeksinde, 126 ülke içinde 109. sırada ve temel haklar endeksinde ise 126 ülke içinde 123 sırada, yani dünyada sondan üçüncü olduğunu açıkladı. Oysaki beş-on yıl önce orta sıralardaydık.
Her yıl AB raporlarında, demokrasi, hapisteki siyasiler ve gazeteciler sorunu tenkit ediliyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, her yıl başvurular sıralamasında Rusya'nın ilk sırada; Türkiye'nin üçüncü ve dördüncü sıralarda olduğunu açıklıyor.
Dünyanın en büyük üç raiting kurumu, Türkiye'nin raitingini yatırım yapılabilir düzeyden ''son derece spekülatif yatırım yapılamaz'' düzeyine düşürdü.