Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), sosyal politika bölümü, 2018 sonbaharında, üye 36 ülke ve üye olmayan 6 ülke olmak üzere toplam 42 ülkede 17 Yaş Çocuk Yoksulluğu (Child Poverty) isimli araştırma yayınladı. 17 yaş ve altı, çocuk olarak gösteriliyor.
Veriler, eş değer hane halkı kullanılabilir gelirine, yani vergi sonrası gelirlere ve hane halkı büyüklüğüne göre düzeltilmiş transferlere dayanmaktadır. Yoksulluk eşiği, her ülkede gelir seviyesi büyükten küçüğe sıralanmış ve ortadaki (medyan) kullanılabilir gelirlerin yüzde ellisine ayarlanmıştır.
Rapor dünyada çocuklarda göreceli gelirin, ortalama nüfusa göre daha düşük düzeyde kaldığını ve bazı ülkelerde çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu gösteriyor. Ayrıca raporda 2008 dünya ekonomik krizinden sonra çocuk yoksuluğunun, eş değer hane halkı gelirine göre arttığı tespit edilmiştir.
OECD ülkelerinde, ortalama olarak çocukların yüzde 13.4'ü göreceli gelir yoksulluğu içindedir.
OECD ülkeleri içinde çocuk yoksulluğunun en yüksek olduğu beş ülke, Türkiye, İsrail, İspanya, Şili ve ABD'dir. Çocuk yoksulluk oranının en düşük olduğu beş ülke ise, Danimarka, Finlandiya, Slovenya, G. Kore ve İzlanda'dır.